Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert
04. 07. 2019
Nejvíc vás na nich upoutá vysoká krémová náplň – ta pravá žloutková se dnes nahrazuje také pudinkovou. Křehké těsto dodá řezům na lehkosti. V dnešní době není tak lehké žloutkové řezy sehnat, v dobách našich babiček ale patřily mezi velmi oblíbené retro dezerty.
Žloutkové řezy – původ
O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale nápadně podobné jsou jim i slovenské a maďarské kremeše. Určitou podobu nezapřou ani s francouzskými mille feuille.
Ať tak či onak, dnes již nejsou u nás žloutkové řezy tak populární, jako v dřívějších dobách, a sehnat je můžete spíše v cukrárnách staršího typu. Podle našeho receptu si je můžete připravit doma – patří mezi jednodušší retro dezerty.
Žloutkové řezy – recept
Když byste si chtěli doma připravit i těsto na žloutkové řezy, doporučujeme to z receptu na kremrole. Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované listové těsto. Na žloutkové řezy s pravým žloutkovým krémem budeme potřebovat:
- 500 g listového těsta
- 4 žloutky
- 60 g cukru krupice
- 25 g hladké mouky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 280 ml plnotučného mléka
Na polevu použijeme:
- 4 lžíce rybízového džemu
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce rumu
Žloutkové řezy – postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Pečící plech opláchneme studenou vodou, aby listové těsto lépe listovalo. Těsto kupujeme buď již rozválené nebo jej rozválíme tence na dva pláty o rozměru cca 20x30 cm.
- Oba pláty položíme na plech, propícháme lehce vidličkou a upečeme dozlatova za asi 20 minut. Po vytažení z trouby je necháme vychladnout na pečícím plechu.
- Na krém vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do husté pěny. Do pěny poté všleháme mouku a kukuřičný škrob. Mléko přivedeme v tlustostěnném hrnci k varu a za stálého šlehání ho přiléváme do směsi. Takto připravenou směs přelijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a šleháme do zhoustnutí.
- Hotový krém rozetřeme na jeden plát upečeného těsta a přikryjeme ho druhým plátem. Pláty zatížíme a na 2 hodiny necháme vychladnout v lednici.
- Na polevu prosejeme moučkový cukr, který utřeme s citronovou šťávou, rumem a malým množstvím horké vody na hladkou kaši. Horní plát nejprve potřeme džemem a poté polevou. Po ztuhnutí polevy nakrájíme dezert na jednotlivé řezy.
- Alternativně můžeme polevu vynechat a řezy pouze posypat moučkovým cukrem.
Žloutkové řezy s pudinkovým krémem
Pokud chceme žloutkové řezy spojit pudinkovým krémem, budeme potřebovat:
- 600 ml plnotučného mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
Máslo necháme změknout. Pudinkový krém uvaříme podle návodu na obalu z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru. Po zchladnutí vyšleháme pudink dohladka a všleháme do něj změklé máslo a moučkový cukr. Dále pokračujeme v práci s krémem jako u žloutkového krému. Pokud krém nepoužijeme hned, zakryjeme ho potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a uchováme ho v lednici. Vyzkoušejte také další recept na žloutkový krém a uvidíte, který vám bude vyhovovat více.
Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…
Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…
O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…
Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Jako mnohé retro dezerty, má i ovocný košíček původ neznámý. Je lákavou alternativou ke všem čokoládovým a krémovým zákuskům. Možn...
Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…
Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…
První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…
Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…
Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...
Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…
Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…
Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…
Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert