Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem
Už vás nebaví kupovat chléb v obchodech anebo si prostě a jednoduše chcete upéct svůj vlastní chleba? Máme pro vás skvělý a snadný recept na domácí chléb z kvásku, po kterém se doma všichni utlučou. Rozhodně není potřeba kupovat si kvůli domácímu chlebu pekárnu. Bohatě si vystačíte s troubou. Náš recept na chleba so zamilujete. Jdeme na to.
Proč je lepší domácí chléb?
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
- Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí chléb pečete pro sebe, dáte do něj samozřejmě to nejlepší a pracujete s kvalitními surovinami. Vlastní upečený domácí chléb z kvásku nebude obsahovat žádné přidané látky jako v obchodech, které našemu zdraví moc nepřidávají.
- Obsahuje méně lepku
Díky přirozenému kvašení obsahuje domácí chléb i mnohem méně lepku. Navíc organické kyseliny, které se v chlebu díky kvašení vyskytují, jsou našemu zdraví velice prospěšné. Záleží i na použité mouce. Čím kvalitnější bude, tím bude i chléb výživnější a našemu tělu dodá potřebné minerály.
- Chléb více zasytí
Takový domácí chléb z kvásku vás také mnohem více zasytí. Jak je to možné? Snadno. Díky vyššímu obsahu cenných látek, které v běžném chlebu v supermarketu neseženete. Také čím více použijete celozrnné mouky, tím méně vám bude kolísat vaše hladina cukru v krvi. Takový chléb je pak rozhodně vhodný na snídani, ideálně v kombinaci se zeleninou, případně luštěninami. Budete mít díky němu kompletní výživné jídlo.
- Skladováním se chléb nezkazí
Chleba si udrží výbornou chuť dokonce i když jej budete skladovat několik dní. Sami víte, že chleba z obchodů bývá většinou již druhý den méně chutný. To se vám ovšem s vaším upečeným chlebem doma stát nemůže.
Kvásek z droždí
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, bez něhož se neobejdeme. Na kvalitní kvásek z droždí potřebujeme:
- droždí
- mléko
- cukr
- žitná mouka
Do misky rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Důkladně promícháme do té doby, dokud nevznikne kaše. Cukr dáváme proto, že kvasinky jej pro rozmnožování potřebují. Ohřejeme mléko a přidáme ke kvasnicím. Pořádně promícháme a poté necháme odpočinout pod utěrkou na teplém místě, dokud nezačne bublat. Kvásek by měl být do druhého dne hotový.
Tip! Kvásek si schovejte do lednice a v případě potřeby jej přikrmte moukou. Nebudete muset čekat na to, až se kvásek udělá.
Domácí chléb z kvásku krok za krokem
Nyní se pustíme do dělání těsta a pečení, na což si připravíme:
- 350 ml vody
- 600g žitné mouky
- kmín
- sůl
Do velké misky dáme kvásek, přilijeme 350 ml vody a 600 g žitné mouky se špetkou soli a kmínu. Poté začněte hníst, přičemž postupně přilíváte vodu. Ideální je dát těsto do hnětačky. Cílem je mít krásně do hladka uhnětené těsto, které se příliš nelepí a drží tvar.
Těsto dáme do chlebové ošatky (lýková nebo proutěná), kterou vysypeme moukou. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme takovým způsobem, že kraje chleba přeložíme směrem do středu a dlaní silně přimáčkneme. To opakujte alespoň 5 minut.
Nakonec z těsta vytvarujeme kouli anebo ovál podle libosti. Posypeme žitnou moukou, přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do ošatky. Necháme kynout hodinu a půl.
Až nám domácí chléb z kvásku pěkně vyskočí, tak jej dáme do formy na pečení a vložíme do trouby. Během pečení chleba pomažeme 2x až 3x vodou. Pečeme do té doby, dokud nemá zlatavou barvu. Pečeme na cca 30 minut na 230 stupňů.
K pečení není potřeba žádná speciální nádoba nebo domácí pekárna. Bohatě si vystačíte se svou vlastní troubou. Pokud budete chtít, do chleba můžete přidat semínka, zkusit chléb ze špaldové mouky a podobně. Každý domácí chléb pečený s láskou je vynikající.
Diskuse k článku
RE : Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem