Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?
18. 05. 2017

Poslední dobou se vedou čím dál víc debaty o tom, zda jíst či nejíst pečivo. Jedni tvrdí, že pečivo je nezdravé, tloustne se po něm a nic člověku nedá, druzí naopak nedají na voňavý a křupavý rohlík s máslem dopustit. Pravdu mají svým způsobem obě dvě skupiny. Jak je to možné? Není totiž pečivo jako pečivo. Pokud budete jíst kvalitní pečivo z těch správných surovin, nemusíte se ničeho bát.

Kvalitní pečivo nejen z domácí pekárny

Největší jistotu, že konzumujete skutečně kvalitní pečivo, budete mít samozřejmě pouze v případě, že si jej sami upečete. To v dnešní době není žádný problém, jelikož domácích pekáren i receptů na všechny možné chleby, rohlíky, bulky, koláče, buchty a podobně, je všude k sehnání nespočet. Pokud tedy máte čas, můžete si klidně denně péct čerstvé a vynikající slunečnicové, žitné, pšeničné, pohankové, celozrnné nebo špaldové chleby, zdravé a přitom vynikající koláče či jakékoli jiné sladké i slané kvalitní pečivo.

Čtěte také:

Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

V případě, že vám ale nevyhovuje péct si pečivo doma, nemusíte zoufat. Můžete jej samozřejmě sehnat v obchodech. Ale pozor – ne všude narazíte na skutečně čerstvé, zdravé a kvalitní pečivo. Není žádnou novinkou, že v supermarketech často nabízejí pečivo ze zmrazeného polotovaru, které mnozí lidé nepovažují za tak hodnotné jako to čerstvé a z pořádných surovin.

Kvalitní pečivo tedy seženete spíše v menších pekárnách, u lokálních výrobců. I zde je ale třeba dávat si pozor a nejlépe se informovat o složení. Ne všichni totiž používají pouze takové suroviny, které si chcete dávat do těla. Někomu například bílá mouka nedělá žádné problémy a může ji klidně konzumovat, jiní z ní ale mají zažívací potíže. Podle svých potřeb a nároků se tedy vždy při výběru pečiva přesvědčte, že kupujete skutečně to, co chcete.

Jednotný návod na to, co je dobré a co špatné, bohužel neexistuje a nejinak je tomu u výběru pečiva. A i když vás budou různí lidé přesvědčovat, že to či ono je pro tělo nepřijatelné a musíte se tomu vyhýbat jak čert kříži, vždycky je nejlepší, když se budete rozhodovat podle vlastního uvážení a rozumu – tedy pokud vám nějaká surovina dělá špatně, samozřejmě se ji snažte nejíst, pokud se po ní však cítíte dobře, neubírá vám na energii ani nepřidává zbytečně na váze, není důvod se jí vyhýbat. Každé tělo totiž reaguje jinak a to, co jednomu vyhovuje, druhému může škodit, a naopak.

Pečivo ze zmrazeného polotovaru musí být označeno

Podle zákona mají prodejci povinnost pečivo ze zmrazeného polotovaru řádně označovat. Pokud si tedy supermarkety nepečou vše přímo samy, kupují zamrazené výrobky a ve své pekárně je pouze rozpékají, dozvíte se to.

Takovéto pečivo bývá označováno cedulkou „pečivo ze zmrazeného polotovaru", „rozpečené pečivo", „čerstvě dopékané pečivo" či podobně. Pokud se tedy zaměříte na popisky u produktů, neměla by vám tato informace ujít. Na druhou stranu je pravda, že někdy bývají tyto popisky buďto napsány malým písmem nebo chytře umístěny tak, aby si jich například starší lidé nevšimli. Buďte tedy obezřetní.

Obvykle se rozpékají různé bagety, croissanty, šneci, taštičky, kapsy a další druhy jemnějšího pečiva. Obyčejné rohlíky a chleby tak často ze zmrazeného polotovaru nebývají.

Pečivo ze zmrazeného polotovaru má ale i své výhody. Například to, že díky rychlosti a jednoduchosti dopékání je možné nabízet zákazníkům po celý den další a další várky čerstvě rozpečeného a ještě teplého pečiva. Dále možnost rozpékání umožňuje supermarketům disponovat větším výběrem produktů. Jinými slovy, prodavači mohou operativně reagovat na poptávku a rozpékat další pečivo podle jeho odbytu. Nestane se tak tedy, že by se pečivo ještě dopoledne vyprodalo a do večera nové nebylo, ale ani nezůstávají přebytky. Rozpéká se zkrátka postupně přiměřené množství produktů podle poptávky po nich.

I v supermarketu může být kvalitní pečivo

Pokud si však myslíte, že v každém supermarketu vám jsou schopni nabídnout pouze pečivo ze zamrazeného polotovaru, není tomu tak. Většinou v supermarketech najdete čerstvé alespoň běžné pečivo, tedy chleba a rohlíky. Chybná úvaha je také ta, že pokud si supermarket pečivo sám nepeče, nikdy nemůže být čerstvé. Kvalitní pečivo totiž může být upečeno i mimo supermarket a dovezeno. Rozhodujícím faktorem pro to, abychom mohli pečivo označit za čerstvé je to, jestli jeho výroba nebyla přerušena zmražením, a jestli bylo k zákazníkovi dopraveno do 24 hodin po upečení. Není tedy nic špatného na tom, když si větší obchody nechávají kvalitní pečivo vozit od lokálních výrobců.

Pečivo ze zmrazeného polotovaru není zabiják

I když není pochyb o tom, že čerstvé pečivo je kvalitnější a zdravější, nemusíte se o své zdraví obávat ani tehdy, pokud si jednou za čas koupíte pečivo ze zmrazeného polotovaru. Jiná věc je samozřejmě přibírání na váze, které konzumací méně kvalitního pečiva už hrozí poměrně značně. Problémem dopékaného pečiva je spíše to, že nevydrží dlouho čerstvé a vláčné. Je totiž určeno k okamžité spotřebě. Takže zatímco vám kvalitní chléb zůstane měkký a jedlý klidně i několik dní, pečivo ze zmrazeného polotovaru můžete na druhý den vyhodit, jelikož už není dobré.

Existují obavy, že zmražené pečivo obsahuje mnoho „éček“ a konzervantů. Nemusí tomu tak však být. Samotné zmražení, kterým toto pečivo prochází, je totiž nejúčinnější a nejšetrnější metodou konzervace. Záleží tedy jen na výrobci, jestli pečivo před zamrazením vyrábí z kvalitních surovin či nikoliv. To znamená, že vždycky je důležitější složení než to, jestli pečivo prošlo zmražením a rozpečením či ne. Stejně, jako může být mražené pečivo udělané kvalitně, může být totiž čerstvé pečivo šizené a naopak. Nepropadejte tedy předsudkům a ověřte si raději složení či původ pečiva.

Dejte si pozor i na použité suroviny

Kromě obsahu konzervantů a chemických látek je však důležitý taky obsah samotných složek pečiva. Jestliže si chcete koupit například žitný chléb, pohlídejte si, že kupujete opravdu žitný chléb a ne pšeničný s přídavkem žitné mouky. Pomoci vám může například následující popis:

  • Pečivo pšeničné obsahuje nejméně 90 procent pšeničných mlýnských výrobků
  • Pečivo žitné obsahuje nejméně 90 procent žitných mlýnských výrobků
  • Pečivo žitno-pšeničné obsahuje nejméně 50 procent žitné mouky a nejméně 10 procent pšeničné mouky
  • Pečivo pšenično-žitné obsahuje nejméně 50 procent pšeničné mouky a nejméně 10 procent žitné mouky
  • Pečivo celozrnné obsahuje nejméně 80 procent celozrnných mouk či upravených obalových částí z obilky
  • Pečivo vícezrnné obsahuje navíc jiné obiloviny, než jsou pšenice a žito, a to nejméně v 5 procentech hmotnosti (luštěniny, olejniny…)


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…