Gratinované brambory

Gratinované brambory


Gratinované brambory – postup přípravy

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nakrouháme na struhadle. Zapékací misku vymažeme máslem a postupně vrstvíme plátky brambor, přičemž každou vrstvu osolíme, opepříme, okořeníme malou špetkou muškátového oříšku, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a trochou prolisovaného česneku. Dále přijde vrstva brambor a takto postup opakujeme, poslední vrstva budou brambory.

Mléko smícháme se smetanou a nalijeme na brambory, na povrch ještě přidáme malé kousky másla a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe ementálem). Gratinované brambory pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 50 minut, až je povrch opečený a brambory měkké.

Gratinované brambory se jako příloha hodí například ke směsím ze sójového masa, tofu nebo uzeného tempehu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.