Gratinované brambory
Gratinované brambory – postup přípravy
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nakrouháme na struhadle. Zapékací misku vymažeme máslem a postupně vrstvíme plátky brambor, přičemž každou vrstvu osolíme, opepříme, okořeníme malou špetkou muškátového oříšku, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a trochou prolisovaného česneku. Dále přijde vrstva brambor a takto postup opakujeme, poslední vrstva budou brambory.
Mléko smícháme se smetanou a nalijeme na brambory, na povrch ještě přidáme malé kousky másla a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe ementálem). Gratinované brambory pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 50 minut, až je povrch opečený a brambory měkké.
Gratinované brambory se jako příloha hodí například ke směsím ze sójového masa, tofu nebo uzeného tempehu.
Diskuse k článku
RE : Gratinované brambory