Pěstování a skladování cukety
Do pěstování se může pustit i nepříliš zdatný zahradník
Nenáročnou keříkovitou rostlinu zvládnou pěstovat i začátečníci. Rostliny se ve velké míře podobají dýním, avšak různé odrůdy mohou mít odlišné požadavky. Některé cukíny se plazí, jiné vyžadují oporu v podobě sítí, další vytvoří keře až o velikosti jednoho metru. Cuketa má mohutné zelené listy a kvete velkými sytě žlutými květy, které se mohou stát i ozdobou zahrady nebo balkónu. Pro bohatou úrodu stačí dodržet několik rad a tipů:
- výsadba semen začíná v polovině nebo na konci dubna s příchodem teplého počasí
- místo pro výsadbu by mělo být slunečné, s dostatkem vláhy a prostoru
- ideálním místem jsou staré komposty nebo záhony, do kterých se už na podzim zapracoval hnůj
- půdu před výsevem zakryjte na několik týdnů černou fólií, vstřebá do sebe více tepla, což semenům pomůže růst rychleji
- semena se vysazujte po třech přibližně ve vzdálenosti 100 centimetrů
- namočená semena vzejdou rychleji a lépe
- při předpěstování sazenic sázejte sazenice, které mají tři a více pravých listů
- pro potřeby běžné rodiny stačí dvě až tři silné rostliny, které plodí až do prvních mrazů
- už vysazené malé rostlinky hojně zalévejte, nejlépe odstátou dešťovou vodou
- mladé rostliny přihnojujte, protože později rostlina nasadí plody, které nebudou mít dostatek živin, což vede k jejich zatvrdnutí a nakonec k úplné nepoužitelnosti v kuchyni
Sklízení cukíny není žádná věda
Nejlépe se cuketám daří, pokud uzrávají na suchém povrchu, například malé prkýnko nebo sláma či piliny. Tím předejdete plísním a zahnívání plodů. Ke sklizni se hodí tykve o velikosti 7 až 20 cm. Platí pravidlo, že čím je cuketa menší, tím je chutnější a šťavnatější. Světlezelená dužnina by měla být vláčná a měkká s množstvím semen. Malou, čerstvou a mladou cuketu v kuchyni nemusíte ani loupat. Sklizeň se při ideálních podmínkách může protáhnout až do období prvních mrazíků, avšak na podzim se doporučuje rostliny přikrývat, abyste je ochránili před prudkým poklesem teplot. Hranici představují 4°C, při kterých dochází k poškození pletiva listů i plodů a ke ztrátě živin.
Skladování: rychlé využití nebo cuketové hody i v zimě?
Pro okamžitou spotřebu se plody odřezávají s několikacentimetrovým stonkem, který prodlouží jejich čerstvost téměř o týden. Vhodným místem k uskladnění je lednice. Pokud si však chcete dopřát tykve i v zimě, musíte sklidit velké přezrálé plody, které mají pevnou a neporušenou slupku. Podle dutého zvuku poznáte, že semena v plodu jsou téměř dozrálá a rostlina přestane cuketu dále živit. Jizvu po odtržení od stonku nechte pečlivě vyschnout, aby se do ní nedostala plíseň. Poté plody uložte do chladu a temna, například do sklepa, kde cukíny vydrží až do konce února či začátku března dalšího roku.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování cukety