Využití jablek v kuchyni
Jablka nejčastěji jíme jen tak, syrová. Určitě to ale není jediné využití jablek. Jedním z nejznámějších jídel je štrúdl neboli závin. Jednoduchý sladký dezert z listového nebo taženého těsta, do kterého si každý přidá to své. Někdo rozinky, jiný zase oříšky, další sušené švestky. Každá kombinace má ale stejný základ - jablka.
Jablka pečená nad ohněm se už moc nevidí. Dříve to ale byla velká pochoutka, stejně jako pečené brambory. Jablka můžete buď zabalit do alobalu, nebo napíchnout na klacek a opékat nad ohněm.
Vraťme se ale do kuchyně k tradičním postupům. Jablka v županu, zapečená jablka, jablečné pyré. Děti milují jablečné kašičky, dospělí zase třeba pečeni na jablkách.
Nejvíce se jablka hodí do sladkých pokrmů, můžeme je ale péct i na slano - s nivou a ořechy, masem, brambory nebo zeleninou. Výborná jsou i zapečená jablka s různými sýry a bylinkami.
Diskuse k článku
RE : Využití jablek v kuchyni