Využití kapusty v kuchyni
Ačkoli má řada z nás kapustu spojenou se školní kuchyní a nevábnou šedivou hmotou, dají se z ní připravit skvělé pokrmy. Využití najde jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžeme ji dusit, vařit, zapékat anebo smažit. Dá se předvařit a zamrazit, ale na rozdíl od zelí ji nemůžeme nakládat. Zajímavé je, že chuť kapustových růžiček je lepší, když je přejde mráz. Pokud se budeme chtít vyhnout nadýmání, zkusme přidat kmín, šalvěj anebo tymián.
Karbenátky, závin i krokety
Společně s mlékem, strouhankou a masem z ní uděláme vynikající karbanátky. Můžeme vyzkoušet kapustové noky. Podušenou a nadrobno nakrájenou kapustu smícháme s tvarohem, ze směsi vytvoříme kuličky a obalíme je v mouce. Poté krátce povaříme ve vroucí vodě. Tyto tvarohové noky můžeme podávat jako přílohu k masu, omáčce a dalším pokrmům. Můžeme vyzkoušet bramborový závin s kapustou anebo malé kapustičky nejrůznějším způsobem zapéct.
Výtečný salát a příloha na mnoho způsobů
Jemně podušenou kapustu můžeme využít jako přílohu k masu. Kapusta se může přidat i k těstovinám, rýži, haluškám nebo do salátu.
Kapusta do smoothie
Zdravý a výborný nápoj získáme, když smícháme šťávu z kapusty společně s jablečnou šťávou. Nápoj nám chuťově připomene kiwi anebo jahody, navíc je doslova vitamínovou bombou. Přidat si kapustu můžeme také do smoothie. Společně s jinou zeleninou anebo ovocem bude chutnat výborně.
Diskuse k článku
RE : Využití kapusty v kuchyni