Jak správně uvařit zelený čaj?

  1. Na malý šálek připadá jedna lžička zeleného čaje.
  2. Voda by měla mít ideálně 80 °C. Vařící voda by mohla zlikvidovat některé z jeho prospěšných látek a zároveň by čaj ani nebyl tak chutný. Vodu tedy povaříme a necháme chvíli odstát.
  3. Čaj při luhování zakryjeme, aby měl co nejlepší aroma. Doba, po kterou zelený čaj necháme luhovat, závisí vždy na druhu čaje. 
  4. Po slití nemusíme směs čaje vyhazovat. Můžeme si ji nechat pro druhé luhování, tentokrát ji zalijme teplejší vodou a necháme luhovat o něco déle.

Jak na zelený čaj z vypěstovaných čajových lístků?

Mladé lístky a pupeny usušíme a dáme na nějaký čas na temné místo. Lístky asi minutu podusíme tak, jako bychom dusili zeleninu. Poté je dáme na pečící papír na plech a vysušíme v troubě na 120 °C po dobu asi 20 minut. Při luhování můžeme přidat také sušené ovoce.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…