Pěstování a skladování zeleného čaje

Pěstování zeleného čaje

Zelený čaj nemusíme pouze kupovat, můžeme si vypěstovat svůj vlastní. Budeme si jistí jeho původem, ušetříme nějakou tu korunu a k tomu budeme mít zásoby zeleného čaje přímo po ruce. Díky příznivým účinkům nám jen prospěje a na jaře obroste bílými kvítky s krásnou vůní.

Co bychom měli před pěstováním čajovníku vědět?

  • Pro pěstování čajovníku nám stačí větší balkon.
  • Potrvá tři roky, než rostlinka začne dávat použitelné lístky.
  • Z čajovníku si uděláme nejen zelený čaj, ale i čaj černý anebo oolong.
  • Keřík je nutno zastříhávat, aby měl výšku 1 až 2 metry. 

Jak na to? 

  1. Pořídíme si semínka Camellia sinensis neboli čajovníku čínského. Semínka necháme naklíčit a až z nich budou menší rostlinky, můžeme je zasadit. Druhou variantou je pořídit si rovnou rostlinu. Tu pro co nejlepší výsledky pěstujeme jeden rok doma a až poté ji přesuneme ven.
  2. Pro pěstování čajovníku ze semínek je na 24 až 48 hodin namočíme do misky s vodou. Měly by být ve vodě úplně ponořené.
  3. Nachystáme větší misku. Pokud budeme chtít vypěstovat rostlinek více, do jedné misky by měly přijít dvě až tři semínka čajovníku.
  4. Semínka pokropíme vodou, pár minut počkáme a nasypeme na ně vermikulit. Dáme je na teplé a slunné místo, ideálně přímo pod okno.
  5. Takto je necháme 6 až 8 týdnů. Každý den kontrolujeme, že je vermikulit vlhký. Pokud je suchý, zalijeme jej, ale nepřeléváme. Ideální je postřikovač na rostliny.
  6. Rostlinky připravené na zasazení by měly mít kořínky a pučet třemi až čtyřmi lístky.
  7. Připravíme si prostor, kde budeme čajovník pěstovat. Zatímco menším rostlinkám stačí květináč, dospělá rostlina potřebuje zhruba 1 metr čtvereční.
  8. Čajovník potřebuje suchou a písčitou půdu s vyšší kyselostí.
  9. Pravidelně jej kropíme a až rostlinka povyroste, zaléváme. Pokud máme možnost, až bude čajovník větší, přesadíme jej na záhonek do polostínu.

Skladování zeleného čaje

Zelený čaj skladujeme v uzavíratelné a vzduchotěsné nádobě, ideálně na suchém místě. Tak máme jistotu, že se k čaji nedostane vlhkost ani škůdci. Ideálně by měl být mimo přímé sluneční záření.

Zelený čaj, který se nechal odstát příliš dlouho, může obsahovat karcinogenní látky.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…