Polévka z pečené dýně
Ingredience
- dýně Hokkaido: 1 ks
- zeleninový vývar: 500 ml
- smetana ke šlehání: 80 ml
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 8 ks
- olivový olej
- pepř
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Z dýně odstraníme jadérka, nakrájíme ji na větší kousky a společně s neoloupaným česnekem zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přikryté pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut doměkka. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme oloupaný pečený česnek (množství dle chuti), dýni, zalijeme horkým vývarem a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle požadované konzistence případně ještě zředíme vývarem. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou, která má mít pokojovou teplotu, aby se v horké polévce nesrazila. Provaříme 2 minuty a můžeme podávat.
Polévka z pečené dýně se může podávat s opraženými dýňovými semínky, krutony z bílého chleba, zakápnutá dýňovým olejem nebo s trochou zakysané smetany. Příznivci pikantních chutí mohou přidat špetku sušeného chilli.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.