Dýňová polévka se zázvorem
Ingredience
- dýně hokaido: 350 g
- zeleninový vývar: 500 ml
- cibule: 1 ks
- stroužek česneku: 1 ks
- čestvý zázvor: 1 KL
- kůra z pomeranče: {2-3} ks
- olivový olej: 1 PL
- smetana ke šlehání: 80 ml
- bobový list: {2-3} ks
- muškátový oříšek
- citronová šťáva: 1 PL
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana
- dýňová semínka
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dýňovou dužinu nakrájíme na malé kostky. Ve středním hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme cibuli a nasekaný česnek. Přidáme dýni a asi 3 minuty pod pokličkou podusíme. Zalejem zeleninovým vývarem a polévku přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor, bobkové listy, kousky pomerančové kůry. Poté vaříme zhruba 20 minut do změknutí dýně. Z hrnce vytáhneme bobkové listky a pomerančovou kůru. Ručním mixérem dýňovou polévku rozmixujeme. Přijeleme smetanu, která vytvoří krémovou konzistenci. Polévku dochutíme solí, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.
Dýňovu polévku se zázvorem naservírujeme s dýňovými semínky a zakysanou smetanou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.