class="western">Dýňová polévka se zázvorem – recept
Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dýňovou dužinu nakrájíme na malé kostky. Ve středním hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme cibuli a nasekaný česnek. Přidáme dýni a asi 3 minuty pod pokličkou podusíme. Zalejem zeleninovým vývarem a polévku přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor, bobkové listy, kousky pomerančové kůry. Poté vaříme zhruba 20 minut do změknutí dýně. Z hrnce vytáhneme bobkové listky a pomerančovou kůru. Ručním mixérem dýňovou polévku rozmixujeme. Přijeleme smetanu, která vytvoří krémovou konzistenci. Polévku dochutíme solí, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.
Dýňovu polévku se zázvorem naservírujeme s dýňovými semínky a zakysanou smetanou.
Dýni oloupeme, vydlabeme lžící semínka a nakrájíme ji na malé kostky. Ty naskládáme do pekáče, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a vložíme do trouby na 200 °C. Mezitím si nakrájíme šalotku, nasekáme…
Použijeme-li dýni Hokkaidó, pouze ji zbavíme semínek, u ostatních druhů dýní musíme i oloupat slupku. Dýni a mrkev nakrájíme na menší kostky, cibuli a česnek nahrubo, zeleninový vývar ohřejeme a smetanu…
Brokolici odkrojíme tvrdé košťály, použijeme jen zelené části růžiček. Osolenou vodu v hrnci přivedeme k varu, vložíme růžičky brokolice, povaříme asi 4 minuty doměkka a ihned schladíme velmi studenou vodou,…
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.