Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Bazalkové pesto Bazalkové pesto Ostatní
20. 09. 2017

Bazalkové pesto

Ingredience
- +
  • bazalka: 2 PL
  • sůl: 1 KL
  • olivový olej: 50 ml 
  • piniové oříšky: 50 g
  • česnek: {2}
  • parmazán: 4 PL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Bazalkové pesto - recept

Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu. Osvědčeným postupem je spíše tření lístků o okraje než jejich násilné tlučení ve středu misky. Pomoci si můžeme hrubozrnnou solí, která při tření pomáhá. Jakmile se nám podaří lístky rozmělnit, přidáváme pomalu olej. Vzniklou kaši při přilévání stále mícháme, aby vznikla hladká a krémovitá hmota. Dále přidáváme česnek a nepřestáváme hmotu třít.

Pak přidáme piniové oříšky a všechen parmazán. Všechny suroviny musíme do pesta zapracovat, aby výsledkem byla naprosto hladká hmota. Pesto osolíme a opepříme, ale musíme si dávat pozor – parmazán je již sám o sobě slaný a také česnek dodává svou specifickou chuť.

Takto připravené bazalkové pesto můžeme okamžitě použít do různých druhů pokrmů, ať už se jedná o těstoviny či obložené sendviče, kterým dodá šmrnc. Bazalkové pesto je italským pokrmem, proto bychom měli použít i sýr italské kvality. Vybíráme jej proto pečlivě, nejlépe sýry italského typu Gran.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

bazalkove-pesto-na-testoviny.jpg Ostatní

Bazalkové pesto na těstoviny

Stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na malé kousky a spolu se solí v rozdrtíme hmoždíři. Do mixéru vložíme lístky bazalky, rozdrcený česnek, nakrájené kešu ořechy, parmazán a polovinu olivového oleje. Pomalu…

bazalkova-omacka.jpg Ostatní

Bazalková omáčka

Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek na něm krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme omytou, nadrobno nasekanou bazalku. Bazalku také můžeme rozdrtit…

zapecene-capresemala.jpg Ostatní

Zapečené caprese

Mozzarellu nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu lehce vymažeme olejem a klademe do ní plátky mozzarelly, rajčat, oliv a lístky bazalky. Celé pokapeme olejem, osolíme a…

Doporučené recepty

Polévka z mořských plodů

Polévky: Polévka z mořských plodů

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem a…

Lilkové cannelloni

Hlavní jídla: Lilkové cannelloni

Cibuli nakrájíme nadrobno. Rozehřejem trochu olivového oleje, na kterém cibuli orestujeme. Přidáme rajčata, která…

Kuřecí srdíčka na smetaně

Hlavní jídla: Kuřecí srdíčka na smetaně

Srdíčka omyjeme, zbavíme blanek a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, ale vodu nevylíváme. Cibuli oloupeme a…

Zelený chřest ve slanině

Přílohy: Zelený chřest ve slanině

Chřest očistíme, odřízneme dřevnaté konce a opepříme. Každý stonek obalíme ve slanině a klademe na rozehřátou…