Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Cizrnový hummus Ostatní
18. 08. 2017

Cizrnový hummus

Ingredience
- +
  • cizrna: 75
  • česnek - stroužky: 2 ks  
  • vývar z cizrny: 50 ml  
  • olivový olej: 25 ml  
  • tahini pasta: 1 PL  
  • citronová šťáva: 1 PL 
  • římský kmín drcený
  • sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Cizrnový hummus – recept

Cizrnu neboli římský hrách si musíme nachystat den před plánovanou přípravou hummusu. Propláchneme ji, dáme do hrnce, ve kterém ji budeme vařit a necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji vaříme ve stejné (mírně osolené) vodě asi jednu hodinu. Cizrna musí být při přípravě pomazánky opravdu dostatečně uvařená, rozměklá na máslovou konzistenci.

Jakmile dosáhneme požadované konzistence, scedíme cizrnu a vývar a obojí necháme vychladit. Pak cizrnu promícháme s citronem, prolisovaným česnekem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí a rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáváme pastu tahini, která všechny ingredience propojí. Je nutné ji přidat opravdu až na závěr, jinak se nám nepodaří umixovat tak jemná pasta.

Cizrnový hummus je možné dále kombinovat s dalšími přísadami – s červenou řepou, s dýní nebo s fazolkami mungo. Lze jej připravit také z naklíčených semínek cizrny, nikoliv z vařených.

Cizrnový hummus podáváme buď s pečivem nebo jako dip k zelenině nakrájené na proužky.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

salat-s-cizrnou.jpg Ostatní

Salát s cizrnou

Salát očistíme a natrháme do mísy. Rajčata nakrájíme na kousky, avokádo oloupeme a pokrájíme na kostičky. Smícháme citronovou šťávu s trochou soli a pepře, postupně přidáváme olivový olej. Důkladně promícháme.…

cizrnova-polevka-s-kokosovym-mlekem_1.jpg Ostatní

Cizrnová polévka s kokosovým mlékem

Cibuli, česnek a zázvor nadrobno nakrájíme. Na kokosovém oleji v hrnci necháme suroviny zesklovatět, poté přidáme kari pastu. Až se kari rozvoní přisypeme uvařenou cizrnu. Zalejeme kokosovým mlékem a…

cizrnova-polevka-s-kari.jpg Ostatní

Cizrnová polévka s kari

V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme okapanou cizrnu a orestujeme. Přisypeme plátky česneku, kari, kmín, zázvor, sůl, pepř, krátce promícháme a zalijeme…

pecena-cizrna-s-rozmarynem.jpg Ostatní

Pečená cizrna s rozmarýnem

Cizrnu den předem namočíme ve studené vodě a vodu slijeme. V hrnci zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 1 hodinu. Cizrna by neměla být úplně měkká, protože spůjde ještě do trouby. Necháme ji v cedníku…

cizrnove-karbanatky.jpg Ostatní

Cizrnové karbanátky

Cizrnu scedíme a rozmixujeme. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Obojí krátce orestujeme na oleji a přidáme do mísy k rozmixované cizrně. Přidáme také vejce, sůl, pepř,…

Doporučené recepty

Špekový knedlík se zelím

Přílohy: Špekový knedlík se zelím

Housky a slaninu si nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a petržel nasekáme. V pánvi opečeme slaninu s…

Kuřecí maso na houbách

Hlavní jídla: Kuřecí maso na houbách

Kuřecí prsa nakrájíme na menší plátky nebo naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozehřátém sádle z…

Ořechový likér

Nápoje: Ořechový likér

Vlašské ořechy na ořechový likér musí být zelené a měkké. Důkladně je omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny, které…

Valašská kyselica

Polévky: Valašská kyselica

Kysané zelí i s nálevem vlijeme do hrnce, přidáme vodu a vaříme až je zelí měkké. Přidáme celý černý pepř, nové…