Cuketová buchta
Ingredience
- středně velká cuketa (asi 400 g): 1 ks
- hladká mouka: 450 g
- třtinový cukr: 250 g
- kefírové mléko nebo podmáslí: 100 ml
- vejce: 2 ks
- kakao: 100 g
- olej: 100 ml
- rozpuštěné máslo: 100 ml
- kypřící prášek: 1 KL
- sůl: 1 KL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
V míse smícháme olej, rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Do vzniklé směsi postupně zašleháváme obě vejce. V druhé míse si smícháme prosetou hladkou mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Suché ingredience pak postupně přidáváme do tekuté směsi a mícháme. Následně přilijeme kefírové mléko. Cuketou omyjeme, oloupeme, zbavíme dužiny a nastrouháme ji nahrubo. Necháme ji odpočinout a po chvíli z ní vymačkáme přebytečnou šťávu. Nastrouhanou cuketu přidáme do vzniklé směsi a zamícháme. Vše nalijeme na plech a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Cuketová buchta bude ještě lepší, pokud ji před pečením posypete vlašskými ořechy, nasekanými mandlemi a kousky hořké čokolády.
Cuketová buchta nabízí celou řadu variací. Pokud si hlídáte postavu, můžete hladkou mouku nahradit celozrnnou, přidat můžete také oblíbené koření. Skvěle se hodí například kardamom nebo skořice.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.