Velikonoční mazanec s ořechy
Ingredience
- Na 1 mazanec:
- špaldová mouka: 500 g
- čerstvé droždí: 20 g
- plnotučné mléko: 250 ml
- hladká mouka: 1 PL
- změklé máslo: 80 g
- žloutky: 2 ks
- sůl: 5 g
- třtinový cukr: 50 g
- mleté ořechy: 100 g
- Na potření:
- mandlové lupínky: 2 PL
- vejce: 1 ks
- máslo: 1 PL
- rum: 1 PL
- moučkový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Velikonoční mazanec s ořechy - recept
V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
Ve velké míse utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým třtinovým cukrem. Přisypeme mouku, sůl, ořechy, vlijeme kvásek a zbytek mléka. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto vložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta vypracujeme bochník. Položíme jej na plech s pečícím papírem, ostrým nožem vyřežeme na mazanci křížek. Potřeme rozšlehaným vejcemm, ozdobíme mandlemi a necháme ještě 20 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Mazanec pečeme 10 minut a poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova dalších asi 40 minut.
Hotový velikonoční mazanec s ořechy potřeme směsí rozpuštěnéhoho másla s rumem a poprášíme moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.