Domácí celozrnné bagety
Ingredience
- Na 6 baget:
- celozrnná mouka: 200 g
- hladká mouka: 150 g
- žitná mouka: 50 g
- voda: 250 ml
- čerstvé droždí: 25 g
- olej: 2 PL
- ocet: 1 PL
- sůl: 2 KL
- cukr: 1 KL
- vejce: 1 ks
- kmín na posypání
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vlažnou vodu promícháme s cukrem a čerstvým droždím. Necháme na teplém místě droždí aktivovat. Trvá to asi 5 minut. Mezitím si smícháme všechny mouky a sůl. Do mísy s kváskem přidáme ocet a olej. Postupně zapracováváme mouku a hněteme hladké těsto. Necháme asi 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté si na pomoučené ploše vytvarujeme z těsta bagety, vložíme je do vymazané formy na bagety a necháme ještě chvilku nakynout.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Domácí celozrnné bagety potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem (nebo oblíbenými semínky, bylinkami, solí) a pečeme asi 20 minut.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.