Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Žitný chléb z domácí pekárny Přílohy
16. 01. 2018

Žitný chléb z domácí pekárny

Ingredience
- +
  • žitná chlebová mouka: 600 g
  • voda: 350 ml
  • slunečnicový olej: 3 PL
  • ocet: 1 PL
  • sušené droždí: 2 KL
  • drcený kmín: 2 KL
  • sůl: 2.5 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Žitný chléb z domácí pekárny - recept

Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).  

Pokud chceme pouze těsto na žitný chléb, který budeme péct v troubě, zapneme program "Těsto". Checeme-li žitný chléb připravovat v pekárně, zapneme program "Základní" nebo "Basic". Po vykynutí můžeme do těsta přidat další ingredience (semínka, koření, bylinky atd.).

Pečení v troubě: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, několikrát přehneme těsto jako obálku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Troubu i s pekáčem rozehřejeme na 200 °C, na dno trouby dáme kastrolek s vodou. Žitný chléb potřeme vodou a pečeme asi 45 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 38 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 2 příspěvky.

  • Iva
    27. 7. 2018 | 12:57
    Delam stejny pravielne. Je pravda, ze neni tak nadychany, jako kdyby se pouzila cast hladke psenicne mouky, je spis podobny chlebu moskva. Ale mne tento typ peciba chutna.
  • Josef
    26. 7. 2018 | 23:29
    Při tomto složení ingrediencí není domácí pekárna schopna ani vytvořit těsto.

Podobné recepty

domaci-foccacia.jpg Přílohy

Domácí Focaccia

Mouku promícháme s lžičkou soli. Smícháme půl litru vlažné vody, olivový olej a rozdrobené droždí, zamícháme a necháme droždí rozpustit. Postupně naléváme do mouky, lehce mícháme. Mělo by nám vzniknout řídší…

domaci-celozrnny-chleb.jpg Přílohy

Domácí celozrnný chléb

Všechny suroviny smícháme a uhněteme těsto. Formu na chleba vymažeme máslem a můžeme vysypat semínky. Těsto nalejeme do formy. Dáme kynout na teplé místo. Chléb kyne asi 3 hodiny. Občas jej pokropíme trochou…

chlebova-polevka.jpg Přílohy

Chlebová polévka

Chléb nakrájíme na kostky a osmahneme na polovině másla. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno a orestujeme na zbytku másla. K cibuli přidáme kmín a po chvilce restování jej zalijeme vývarem. Do vývaru přidáme…

Doporučené recepty

Maková bábovka

Dezerty: Maková bábovka

Ve velké míse vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a opět…

Čokoládové muffiny

Dezerty: Čokoládové muffiny

Máslo necháme rozpustit a vychladnout. Mezitím prosejeme mouku s práškem do pečiva do mísy, přidáme mléko, které…

Mrkvová buchta

Dezerty: Mrkvová buchta

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo, ořechy pomeleme, mouku prosejeme. V míse…

Smažený hermelín

Hlavní jídla: Smažený hermelín

Vejce rozšleháme s moukou, osolíme a opepříme. Hermelíny obalíme nejdříve v připraveném těstíčku a poté ve…