Ořechová bábovka
Ingredience
- polohrubá mouka: 300 g
- cukr krystal: 120 g
- vejce: 4 ks
- máslo: 120 g
- mleté lískové nebo vlašské ořechy: 80 g
- vlažné mléko: 7 PL
- prášek do pečiva: 1 ks
- kakao: 1 PL
- kůra z 1 citrónu
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Ořechová bábovka - recept
V míse vyšleháme cukr se žloutky. Šleháme alespoň 5 minut, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Potom k ní vmícháme změklé máslo a citrónovou kůru a opět šleháme další 4 minuty. V jiné míse si mezitím smícháme polohrubou mouku s mletými ořechy, kakaem a práškem do pečiva. Sypkou směs postupně vmícháváme do těsta na střídačku spolu s vlažným mlékem. Nakonec do těsta opatrně vmícháme vyšlehané bílky. Ořechová bábovka se už nešlehá, pouze míchá stěrkou, aby bylo těsto nadýchané. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
Ořechová bábovka se peče na 170 °C asi 50 - 60 minut. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme dřevěnou špejli. Pokud se na ni nepřilepí těsto, je upečená.
Bábovku necháme vychladnout na mřížce a posypeme ji moučkovým cukrem přes sítko.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.