Tažený závin s jablky
Ingredience
- hladká mouka: 300 g
- vejce: 1 ks
- vlažná voda: 150 ml
- olej: 50 ml
- sůl
- jablka: 1000 g
- cukr
- skořice
- rozinky
- ořechy
- máslo
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Tažený závin s jablky – recept
Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní vlažnou vodu, olej a špetku soli a vypracujeme těsto dohladka. Hotové těsto vložíme do olejem vymazané mísy, potřeme ho ještě trochou oleje, aby nevysychalo, přikryjeme ho talířem nebo potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc uležet.
Druhý den si nachystáme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a buď nastrouháme na větším struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. Pokud budeme jablka strouhat, vymačkáme z nich šťávu (můžeme také použít kuchyňský robot, který funguje i jako odšťavňovač – ten nám jablka naseká na malé kousky a zbaví nadbytečné šťávy – tento postup je vhodný pro jablka, která nejsou moučná, ale spíše velmi šťavnatá). V míse smícháme jablka, cukr podle chuti (pokud máme sladká jablka, můžeme cukr zcela vynechat), skořici, rozinky (ty můžeme namočit v rumu) a nasekané ořechy. Jsou-li jablka příliš sladká, můžeme k nim přidat trochu citronové šťávy.
Na vál nebo kuchyňskou linku si rozložíme větší utěrku (plátno nebo menší ubrus), posypeme ji moukou a těsto na ní rozválíme. Pomoučenýma rukama pak ještě vytáhneme těsto dotenka (mělo by být až skoro průsvitné). Na těsto naložíme jablečnou směs a s pomocí utěrky ho opatrně zavineme. Na plech položíme pečicí papír, závin na něj přeneseme a potřeme ho rozpuštěným máslem. Tažený závin pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 25 minut, po upečení jej necháme vychladnout.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.