Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Švestkový kompot Ostatní
25. 07. 2018

Švestkový kompot

Ingredience
- +
  • švestky
  • voda: 1000 ml
  • cukr: 300 g

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné
Švestkový kompot – recept

Na zavařování použijeme spíše tvrdší švestky, aby udržely tvar a švestkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr rozpustil. Množství upravíme podle množství švestek. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckuje (přitom je rozdělíme na poloviny). Půlky švestek naskládáme do sklenic (čím více tím lépe, ale příliš je nemačkáme) a zalijeme nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme čistými víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme podle návodu, většinou 30 minut na 90 °C.

Aby švestkový kompot dlouho vydržel, musíme vždy použít plody, které nejsou nahnilé nebo plesnivé a uchovávat jej v suchu a temnu. Pro ozvláštnění můžeme do sklenic ke švestkám přidat i kousek celé skořice nebo hřebíček.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 2 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

img_8432.jpg Ostatní

Zavařování meruněk

Na zavařování použijeme spíše tvrdší meruňky, aby udržely tvar a meruňkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr…

zavarovani-tresni.jpg Ostatní

Zavařování třešní

Třešně odstopkujeme a omyjeme, zkažené vyhodíme. Pokud máme podezření na červíky, namočíme je na 1 - 2 hodiny do vody s trochou octa – červíci vylezou a klesnou ke dnu. Třešňový kompot tím nezmění chuť a budou…

Doporučené recepty

Pečený losos na zelenině

Hlavní jídla: Pečený losos na zelenině

Lososa rozdělíme na porce, zakapeme trochou limetkové šťávy, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut v lednici.…

Srnčí guláš

Hlavní jídla: Srnčí guláš

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na oleji…

Salát z červené řepy syrové

Saláty: Salát z červené řepy syrové

Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a promícháme s…

Tvarohové knedlíky s jahodami

Dezerty: Tvarohové knedlíky s jahodami

V míse smícháme tvaroh s vejcem a špetkou soli. Přidáme hrubou mouku, promícháme a necháme těsto asi 5 minut…