Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Vanilková omáčka Ostatní
07. 03. 2018

Vanilková omáčka

Ingredience
- +
  • vanilkový lusk: 1 ks
  • smetana ke šlehání (min. 30%): 250 ml
  • žloutky: 2 ks
  • moučkový cukr: 30 g
  • kůra z bio pomeranče: 0.5 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Vanilková omáčka - recept

Smetanu nalijeme do nepřilnavého kastrolku a při mírné teplotě zahříváme. Přidáme vanilkový lusk, který jsme podélně rozkrojili a špičkou nože vyškrábli semínka. Do smetany přijou jak semínka, tak i celý lusk. Společně povaříme při nízké teplotě 5 minut a lusk odstraníme. Žloutky smícháme s cukrem, velmi pomalu do nich přiléváme smetanu za stálého míchání metličkou. Vanilková omáčka se nakonec přecedí přes sítko a vrátí na sporák, kde ji opět ohřejeme a za stálého míchání necháme pouze zhoustnout (už nevaříme). 

Vanilková omáčka se může podávat například k dukátovým buchtičkám, jablečnému závinu, jako přeliv na dezerty nebo s čerstvým ovocem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 2 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

vajickova-omacka.jpg Ostatní

Vajíčková omáčka

Máslo v hrnci rozehřejeme, zasypeme moukou a vytvoříme jíšku. Přidáme vývar, mléko a kysanou smetanu. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme asi 10 minut probublávat. Mezitím si pokrájíme uvařené vejce a…

maslova-omacka-k-masu.jpg Ostatní

Máslová omáčka k masu

Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme kuřecí vývar, přidáme nakrájenou cibuli a bílé víno. Přivedeme k varu a vaříme dokud se omáčka nezredukuje asi na třetinu. Přepasírujeme přes síto. Poté ji…

zampionova-omacka-na-testoviny.jpg Ostatní

Žampionová omáčka na těstoviny

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Orestujeme je na oleji, zalijeme smetanou a necháme mírně zredukovat. Osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec přimícháme do…

rajska-omacka-z-protlaku.jpg Ostatní

Rajská omáčka z protlaku

Základem omáčky je poctivý a silný hovězí vývar. V hrnci si rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Poté přidáme rajčatový protlak, který za stálého míchání chvilku smažíme. Zalejeme hovězím…

paprikova-omacka-k-masu.jpg Ostatní

Papriková omáčka k masu

V hlubší pánvi nebo v hrnci necháme na trošce oleje rozpustit polovinu másla, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Poprášíme ji paprikou, zamícháme a ihned zalijeme horkým vývarem. Přidáme nové…

Doporučené recepty

Jehněčí guláš

Hlavní jídla: Jehněčí guláš

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme restovat do hluboké pánve. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme…

Pečené brambory v troubě

Přílohy: Pečené brambory v troubě

Brambory důkladně omyjeme (nejlépe vydrhneme kartáčkem) a osušíme. V míse zakápneme olivovým olejem a promícháme…

Česneková omáčka

Přílohy: Česneková omáčka

V hlubší pánvi necháme rozpustit máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme mlékem smíchaným se…

Glazovaná mrkev na medu

Přílohy: Glazovaná mrkev na medu

Mrkev očistíme a povaříme na prudkém ohni v osolené vodě asi 3 - 4 minuty. Poté uvařenou mrkev blanšírujeme. Dáme…