Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?
08. 12. 2015
Rozhodli jste se udělat si svůj vlastní domácí kvásek? Výborně! Kdo si chce vychutnat ten pravý český chléb upečený doma, měl by zkusit i výrobu tradičního kvásku. Samotná výroba kvásku je stará již tisíce let. Historické prameny uvádějí, že to byli Egypťané, kteří jako první začali s pečením kynutého chleba.
Při přípravě kvásku probíhají přirozené procesy, které připomínají klíčení obilných zrn. Tohoto kvašení, neboli fermentace, se účastní kvasinky a bakterie, které jsou přirozenou součástí mouky, vody a vzduchu. Domácí výroba kvásku dobře poslouží i našemu zdraví, neboť kváskový chléb je lépe stravitelný, má vyšší výživové hodnoty a dokonce posiluje imunitu, neboť posiluje střevní mikroflóru.
Domácí výroba žitného kvásku je snadná a zábavná. Celá procedura sice trvá 4 dny, ale denně vám nezabere víc jak 5 minut. S domácím kváskem bude mít váš kváskový chléb vynikající chuť! Pojďme se do toho tedy pustit.
Co budeme potřebovat pro přípravu žitného kvásku?
- Mouka – výběr mouky je důležitý! Kvásek lze připravit z mouky pšeničné, žitné, nebo i např. z mouky špaldové. Vždy se však musí jednat o mouku celozrnnou, aby došlo ke kvasnému procesu. Pro pečení chleba se hodí nejlépe mouka žitná. Ostatní druhy mouky se hodí spíše pro pečení sladkého pečiva. Lze použít jak mouku hladkou, tak polohrubou.
- Voda – vlažná voda, nejlépe pramenitá. Chlorovaná voda z vodovodu příliš vhodná není, kvásek se pak může rychleji kazit. Pokud budete používat vodu z vodovodu, nechce ji alespoň 20 minut odstát. Pro výrobu kvásku je vhodná i kojenecká voda.
- Zavařovací sklenice o objemu 1,5 až 2 L
- Fólie, sáček nebo utěrka na přikrytí a lžíce na míchání
Výroba žitného kvásku – recept
- Den první: V zavařovací sklenici dobře rozmícháme 100 ml vlažné vody (cca 30 °C) a cca 80 gramů celozrnné žitné mouky. Množství mouky je orientační, důležité je, aby po promíchání vzniklo těstíčko kašovité konzistence. Nesmí být příliš řídké, neboť kvašením ještě dále řídne. Pak sklenici přikryjeme sáčkem či utěrkou a položíme na teplé místo (21 až 23 °C, pokud je léto, dáme kvásek někam do chládku).
- Den druhý: V našem kvásku už by měly být vidět drobné bublinky, první známky toho, že začal proces kvašení (pokud se bublinky neobjevily, ještě jeden den počkáme). Žitný kvásek přikrmíme tak, že přilejeme cca 60 ml vlažné vody a takové množství mouky, abychom ve sklenici opět vytvořili těstíčko kašové konzistence. A opět necháme stát v teple do dalšího dne.
- Den třetí: kvásek už by nyní měl nakysle vonět i chutnat. Vzduchové bubliny jsou v celém objemu kvásku. Přikrmíme ho stejně jako předchozí den. Pokud jsme začali s menší sklenicí a kvásek nám jde hodně nahoru, dáme jej do větší sklenice.
- Den čtvrtý: nyní kvásek voní i chutná výrazně kysele. A je třeba jej naposledy přikrmit a nechat stát do dalšího dne.
Žitný kvásek máme hotový! A co s ním dál?
Žitný kvásek - jeho krmení a uchovávání
Pokud pečeme denně, kvásek přikrmujeme každý den, a tudíž jej můžeme uchovávat při pokojové teplotě. Pokud nepečeme denně, kvásek budeme mít v lednici. V lednici vydrží bez přikrmení asi 4 až 5 dní. Než jej budeme přikrmovat, je třeba jej nechat po vytažení z lednice odstát tak hodinu v teple. Po přikrmení je zase dobré nechat hodinku v teple, než nabude na objemu. Až pak jej opět uložíme do lednice. Žitný kvásek je opravdu silný až tak po dvou týdnech pravidelného přikrmování. Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu). Obecně se ale kvásek udržuje lépe ve větším množství.
Zdravý žitný kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou. Jakmile nám kvásek změní barvu nebo vůni (je cítit po acetonu), nebo pokud chutná jako kvasnice s jogurtem, raději ho vyhodíme a založíme nový. Ke zkažení kvásku může někdy dojít.
Žitný kvásek, který budete pravidelně krmit, vám umožní upéci si ten pravý a výtečný kváskový chléb, kdykoli budeme chtít. Kváskový chléb je zdravý a vydrží i déle čerstvý. Výroba žitného kvásku se nám tedy rozhodně vyplatí.
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…
Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…
O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…
Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…
Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…
Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…
První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…
Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…
Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...
Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…
Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…
Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…
Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?