Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček

Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček
06. 07. 2017

Tajemstvím dobré drobenky je správný poměr surovin. Přidat tak akorát másla, aby drobenka na koláč nebyla mastná, nepřesladit ji a nezasypat nadbytečným množstvím mouky. V tomto článku jsme pro vás shrnuli osvědčené rady našich babiček, ale přidali jsme i několik moderních vychytávek na zdravější a chutnější drobenky.

Tři základní suroviny a drobenka na koláč je na světě

Drobenka na koláče se odpradávna připravovala ze tří základních surovin - mouky, cukru a tuku. Uměním ale zůstává odhadnut množství, aby drobenka nebyla ani příliš mastná, ani moc tvrdá. Obecně se říká, že by se měl při pečení zachovat poměr 2:1:1 (dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl cukru). Žmolenka by po spojení neměla připomínat souvislé těsto, ale naopak by se měla krásně rozsypávat na malé žmolky.

Čtěte také:

Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady

Pokud chcete mít žmolenku po upečení krásně křupavou, existuje několik babských rad, které můžete použít. Do drobenky přidejte lžíci medu nebo jeden žloutek, který by měl zajistit křupavost koláče po upečení. Využít můžete také podobnou vychytávku, která se využívá při pečení chleba, a to pokropit koláč ihned po vytažení z trouby lehce vodou, například z rozprašovače.

MOUKA

Mouka slouží k tomu, aby byla žmolenka krásně drobivá a tvořily se v ní malé hrudky. Většinou se na drobenku používá mouka polohrubá, někdy hrubá. Někteří pekaři totiž říkají, že hladká mouka se může do ovocných koláčů vpíjet. Proto je dobré na koláče s vysokým poměrem ovoce drobenkou nešetřit. Čím víc mouky při pečení použijeme, tím bude drobenka po upečení křupavější a tvrdší.

Na některé typy koláčů se hodí právě křupavější varianty drobenek, na jiné jsou lepší měkčí žmolenky. Kromě klasické pšeničné mouky můžeme do žmolenky přidávat i celozrnné mouky, které jsou zdravější, protože se při jejich výrobě používá celé zrno a ne jen jeho část. Vhodná je celozrnná mouka špaldová, žitná nebo pšeničná. A pro lidi s celiakií jsou vhodné mouky jáhlové, rýžové, kokosové nebo pohankové.

TUK

Na klasickou drobenku se nejčastěji používá máslo, které se do drobenky zapracuje ve změklém stavu. Čím víc tuku do žmolenky dáme, tím víc bude mastnější. Kromě másla můžeme použít i sádlo, rostlinné tuky nebo oleje. Zajímavou alternativou je například kokosový olej, který těsto krásně ovoní a osvěží. Použít ale můžete také olej slunečnicový, arašídový nebo řepkový. Použití olejů místo másla do drobenky, je vhodné hlavně pro vegany, kteří odmítají živočišné výrobky.

CUKR

Poslední složkou drobenky je sladidlo. Nejčastěji se používá moučkový cukr, ale použít můžete i cukr třtinový nebo cukr z kokosových květů. Cukrem spíše šetřete, ať není žmolenka zbytečně přeslazená.

Drobenka na koláč s tajnou přísadou

Abyste drobenku ozvláštnili, můžete ke třem základním surovinám přidat také nějaké další ingredience pro zlepšení.  

  • Skořice: Krásně provoní drobenku, skvěle se hodí na jablečné a hruškové koláče.
  • Rum: Dodá drobence příjemnou vůni. Vhodná na makové, tvarohové a povidlové buchty.
  • Sušená vanilka: Vhodná téměř na jakoukoliv drobenku. Senzačně chutná ve spojení s pudinkem nebo tvarohem.
  • Ořechy: Do drobenky můžete přidat téměř jakékoliv ořechy, například mandle, lískové ořechy, vlašské oříšky nebo kešu. Část mouky můžete nahradit mletými ořechy, případně je do drobenky můžete přidat sekané.
  • Chia semínka: Superpotravina, kterou znali již staří Aztékové a Mayové, se bude v drobence vyjímat.

Žmolenka čtyřikrát jinak

Svatební koláče

Drobenka na borůvkový koláč

Recept na drobenku - postup:

  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 40 g změklého másla

Všechny ingredience v míse důkladně zpracujeme, aby vznikly malé žmolky. Drobenka na koláč je vhodná na všechny typy koláčů, neboť se jedná o univerzální recept. Zvlášť vyjímat se bude například na svatebních koláčcích

Kokosová drobenka

Recept na drobenku - postup:

  • půl hrnku strouhaného kokosu
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • půl hrnku změklého másla
  • půl hrnku moučkového cukru

Všechny ingredience smícháme v misce, aby se těsto začalo hrudkovat na malé kousky. Tento recept na drobenku je obzvlášť vhodný na tvarohové a ovocné koláče, kde bude chuť kokosu příjemným zpestřením.

Drobenka z ovesných vloček

Recept na drobenku - postup:

  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Ovesné vločky lehce pomeleme v mixéru a smícháme s povoleným máslem a cukrem. Drobenku sypeme na ovocné koláče, například rybízový, švestkový nebo borůvkový.

Ořechová drobenka

Recept na drobenku - postup:

  • hrnek mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle…)
  • půl hrnku oleje
  • půl hrnku moučkového cukru

Všechny ingredience smícháme v misce a sypeme na koláč. Tento recept na drobenku se obzvlášť hodí na hruškové koláče. Jeho velkou výhodou navíc je, že je bezlepkový, a tak ho mohou i lidé s celiakií.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…