Pravé valašské frgály – koláče s náplní, které si můžete zkusit vyrobit i doma

Pravé valašské frgály – koláče s náplní, které si můžete zkusit vyrobit i doma
28. 12. 2017

Frgály patří k nejtypičtějším regionálním specialitám z Valašska, která nemá v jiných zemích obdoby. Tence vyválené kulaté koláče z kynutého těsto s pořádnou vrstvou lahodné náplně si z Valašska odváží kdejaký turista a návštěvník, hojně se nabízí také na nejrůznějších trzích. S trochou šikovnosti, trpělivosti, a hlavně s poctivými surovinami si tuhle dobrotu můžete připravit i doma.

Pravý valašský frgál

Frgály se na Valašsku pečou už 200 let. Nechybí na žádné oslavě, svatbě a pečou se také na hody a nejrůznější svátky. Dnes si pod označením frgál každý představí právě onu lahodnou valašskou pochoutku, dřív se tak ale hanlivě označoval nepovedený koláč, který se připálil, špatně upekl nebo pečením změnil tvar.

Čtěte také:

Valašské frgály

Jak vypadá pravý valašský frgál? Jde o kulatý koláč o průměru kolem 30 centimetrů s tenkým těstem a silnou vrstvou jednodruhové náplně.

Na pravý valašský frgál je třeba kvalitních surovin, nejlépe domácích

Při výrobě valašských frgálů se používají kvalitní suroviny, na kterých se vyplatí nešetřit. Všechny suroviny, ze kterých pravý valašský frgál připravujete, by měly mít pokojovou teplotu. Jedině tak se vám s nimi bude dobře pracovat a lépe se v těstě propojí. Dobré je používat domácí mléko i vajíčka, pokud tu možnost máte.

Místo kachního sádla klasické máslo

Na těsto se používala nejčastěji směs pšeničné a žitné mouky, kterou je potřeba dobře prosít, aby v ní nezůstávaly hrudky. Obvykle se zadělává z půl kila mouky, těsto tak vyjde na pět frgálů. Další důležitou surovinou je tuk. Dříve se na pravý valašský frgál používalo kachní sádlo, které mu zajistilo nejlepší chuť. Dnes lze použít sádlo vepřové, ale většinou se do těsta přidává máslo nebo Hera.

Na náplni nešetřit!

Tím, co dělá pravý valašský frgál frgálem, je jeho lahodná a voňavá náplň. Základním pravidlem je, že musí být alespoň tak silná, jak je silné těsto. Asi nejoblíbenější je náplň tvarohová nebo hrušková, dále maková, povidlová či ořechová. Zvolit však můžete podle své chuti i jiné ovoce – frgály mohou být třeba meruňkové nebo borůvkové. Vždy ale na koláči musí být jen jeden druh náplně.

I když si to dnes moc neumíme představit, pravý valašský frgál mohl mít náplň také mrkvovou, zelnou, řepovou nebo bramborovou. Těsto však bylo sladké a na povrchu byl koláč posypaný sladkou drobenkou.

Tradiční suroviny i tradiční postupy

Tajemství valašských frgálů tkví nejen ve správném poměru všech surovin, ale i v tradičním postupu. Těsto se míchalo a i dnes míchá rukama tak, aby bylo nelepivé, hladké a lesklé s bublinkami. Takové hnětení, aby bylo těsto na frgál skutečně nejlepší, trvá minimálně hodinu. Po vykynutí se z těsta dřevěným válečkem vyválela tenká kruhová placka.

Pravý valašský frgál nejlépe chutná upečený v hliněné peci, ze které se vyndával dřevěnou lopatou. Dnes si ale vystačíte i s běžnou troubou. Na závěr by se měl upečený koláč ještě přelít rozpuštěným máslem s cukrem a rumem.

Jak na pravý valašský frgál?

Recepty na frgály i přesné postupy jednotlivých rodin a výrobců frgálů se mírně liší a bývají střeženým tajemstvím, ty základní principy jsou stále ale všude stejné. Tak neváhejte a pusťte se do toho. A pokud budete zadělávat těsto na pět frgálů, můžete použít i různé náplně a vyzkoušet, která vám bude chutnat nejvíc.

Náplně na pravý valašský frgál recept

Než začnete péct pravý valašský frgál, připravte si náplň. Nejčastěji se koláč připravuje s náplní tvarohovou, hruškovou či makovou. Vyzkoušet můžete ale také švestková povidla či jinou náplň dle chuti.

Hrušková náplň

Na hruškovou náplň budete potřebovat:

  • 1 kg sušených hrušek
  • ½ kg cukru a trochu vanilkového cukru
  • skořici
  • badyán
  • rum

Hrušky povaříme v trošce vody a pomeleme, dochutíme cukrem, skořicí, badyánem a rumem. Případně můžeme zahustit strouhankou.

Tvarohová náplň

Na tvarohovou náplň budete potřebovat:

  • 1 kg tvarohu
  • 4 žloutky
  • ¼ kg cukru a trochu vanilkového cukru
  • rum
  • rozinky

Všechny suroviny smícháme, můžeme dle chuti přidat rozinky. Případně můžeme naředit smetanou.

Maková náplň

Na makovou náplň budete potřebovat:

  • 600 g mletého máku
  • ¼ l mléka
  • povidla
  • skořice
  • 200 g cukru
  • rum

Mléko svaříme s cukrem, do vroucí směsi přidáme mák a krátce povaříme. Necháme vychladnout a dochutíme.

Valašský frgál recept

Na pravý valašský frgál budete potřebovat (na 5 koláčů):

  • ½ kg hladké mouky
  • ¼ l mléka
  • 3 žloutky
  • ½ kostky Hery
  • 80 g cukru
  • droždí
  • špetka soli
  • vejce a 100 ml mléka na potření
  • náplň dle chuti
  • hrubá mouka, máslo a cukr na drobenku

Valašský frgál recept:

Smícháme trochu mouky, cukru a droždí, přilijeme ohřáté mléko a necháme vzejít kvásek. V míse připravíme z mouky, žloutků, soli, cukru, Hery a mléka směs, do které přidáme kvásek. Uhněteme hladké a vláčné těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout. Během kynutí by se těsto mělo třikrát promíchat, a to po čtvrt hodinách.

Po vykynutí těsto rozdělíme na pět dílů, které rozválíme na tenké kulaté placky s asi centimetr širokým vyšším okrajem. Aby měly frgály správný tvar a rozměr, můžeme si z kartonu nebo papíru na pečení připravit šablonu. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, na těsto dáme náplň, kterou jsme si předem připravili, a posypeme drobenkou.

Pravý valašský frgál necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Po upečení potřeme okraje koláče mlékem a po vychladnutí náplň polijeme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem.

Troufnete si na pravý valašský frgál?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…