Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku

Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku
08. 12. 2015

Kváskový chléb stojí zato ochutnat. Je velice dobrý, zdravý a vydrží dlouho čerstvý. Uvádíme zde návod na pečení prvního domácího kváskového chleba. Pečení domácího chleba předpokládá mít již nachystaný předem žitný kvásek. Ten jsme si již předem vyrobili podle našeho návodu na výrobu žitného kvásku. Zde uvádíme recept na domácí kváskový chléb (pšenično - žitný i čistě žitný). Dle našeho receptu si můžete upéci hnětený i nehnětený chléb.

Recept na domácí kváskový chléb pšenično - žitný

Ingredience na pšenično-žitný kváskový chléb

  • 400 g pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 300 g žitný kvásek
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 čajové lžičky soli
  • cca ½ litru vody

Nejprve si připravíme kvásek podle návodu na výrobu žitného kvásku. Odebereme cca 80 g kvásku. Odebraný kvásek přikrmíme 3x 100 g žitné mouky a 3x 100 ml vody, vše promícháme ve velké míse na husté těstíčko. Takto připravený kvásek přikryjeme v míse a necháme při pokojové teplotě do rána odpočívat. Průměrná doba rozkvašení se pohybuje od 8 do 12 hodin, přičemž záleží na teplotě v místnosti a na stáří kvásku (nižší teplota v místnosti a větší čerstvost kvásku prodlužují dobu kynutí).

Příprava těsta na kváskový chléb

Vrátíme 80 g kvásku do lednice. A přidáváme všechny ostatní připravené suroviny. Vodu přidáváme do těsta postupně a podle potřeby. Vše důkladně promícháme. Těsto musí být přiměřeně husté. Těsto by nemělo být řídké, neboť pak kyne příliš rychle a může způsobit také propadnutí chleba při pečení. Těsto prohněteme na vále. Takto připravené těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca 3 hodiny, nejlépe v ošatce vysypané moukou. V létě kyne těsto rychleji, než v zimě. Je potřeba sledovat, jak těsto pracuje. Pokud těsto překyne rychle, znovu jej prohněteme na vále a opět necháme dále kynout. Když do těsta píchneme, vidíme dle reakce, zda stále kyne (těsto se vrátí zpět), nebo zda díra v těstě zůstane a je tedy čas vložit těsto do trouby.

Těsto pečeme v troubě předehřáté na 250 °C. V troubě máme dva plechy. Jeden plech s vodou slouží na zapaření trouby, aby se vytvořila křupavá kůrka na chlebě. Na druhý předehřátý plech dáme těsto na pečicí papír. Vložíme do trouby a na spodní plech vylejeme hrnek horké vody. Z tohoto plechu začne ihned stoupat pára, proto rychle zavřeme dvířka trouby. Plech s vodou můžeme po cca 5 minutách vytáhnout.

Chléb pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na 230 °C a pečeme dalších cca 20 minut. Ke konci musíme kváskový chléb hlídat, pokud jej pečeme poprvé. Sledujeme barvu kůrky. Chléb můžeme nechat dojít ještě i po vypnutí trouby.

Když máme chléb hotový, můžeme jej zlehka pokropit vodou a necháme vychladnout na mřížce. Chleba nekrájíme ihned, počkáme až vychladne.

Recept na domácí kváskový chléb žitný

Kváskový chléb je samozřejmě možné upéci také pouze z žitné mouky. Žitná mouka je zdravější, protože je výživnější, obsahuje velké množství minerálních látek. Naproti tomu obsahuje jen malé množství lepku. Žitná mouka je vhodná jak k pečení chleba, tak např. do perníkového těsta, k pečení slaného pečiva (dalamánků), ale především pro přípravu žitného kvásku. Žitný kvásek je základem tradičního a zdravého pečení. Posiluje imunitu, neboť dodává střevní mikroflóře tolik potřebné zdravé bakterie.

Ingredience na žitný kváskový chléb

  • 500 g žitný kvásek
  • 500 g žitná mouka
  • kmín, sůl (po 1 čajové lžičce)
  • cca 250 ml vody

Pokud budeme péci chleba pouze z žitné mouky, musíme počítat s tím, že žitná mouka hůře kyne. Je také mnohem lepkavější, proto při práci s žitným těstem musíme mít stále navlhčené ruce. Do trouby pak nemůžeme těsto jen tak položit, protože by se nám úplně rozteklo do stran. Žitný chléb je potřeba péci ve formě nebo v míse na pečení chleba. Žitný kváskový chléb nám ale déle vydrží, neboť žitná mouka dokáže déle udržet v chlebu vlhkost.

Žitný kváskový chléb - recept krok za krokem

  • Smícháme suché suroviny.
  • Přidáme kvásek a vodu.
  • Vše promícháme a necháme cca 20 minut odpočinout.
  • Prohněteme a necháme kynout cca 5 hodin.
  • Žitný chléb je potřeba péci ve formě nebo v nějaké míse na pečení, a to buď s pečícím papírem, anebo nádobu vymažeme olejem.
  • Pečeme při teplotě 250 °C cca 20 min, pak zmírníme na 200 °C a dopékáme 40 minut.
  • Po upečení vyndáme z formy a necháme řádně vychladnout.
  • Chléb my nám měl vydržet ve výborné kvalitě po dobu 4 - 5 dní.

Co všechno je možné přidat do chleba, aby byl ještě zdravější?

  • ovesné vločky
  • sezamová semínka
  • lněné semínko
  • chia semínka
  • ovesné otruby
  • pšeničné klíčky
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • ...a různé jiné druhy mouky (špaldová, pohanková, ovesná či jáhlová)


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…