Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny
05. 04. 2019

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně šlehání, aby měly právě tu nadýchanou konzistenci, pro kterou je milujeme. Práce s cukrářským sáčkem ale není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Indiánek nemá své jméno podle indiánů

Stejně jako Kryštof Kolumbus pojmenovat americké domorodce „indiáni“, protože si myslel, že připlul do Indie, má i název „indiánek“ podobný původ. Na začátku 19. století pozval maďarský vévoda a intendant Pálfy do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. Aby byl zážitek pro návštěvníky ještě zajímavější, připravil pro ně vévodův kuchař na závěr představení nový zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Původní vzhled měl indiánek jako dvě čokoládou polité části spojené šlehačkou. Jak přesně se z této varianty vyvinul klasický indiánek, jak ho známe, není zcela jasné.

Čtěte také:

Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

K dalším zajímavostem patří informace, že piškotu ve spodní části indiánku se říká bufler. Indiánky také obsahují velké množství cukru, aby byl sníh v nich pevnější a stabilnější, a proto i když lehce vypadají, patří mezi kaloričtější retro dezerty.

Jak připravit bufler/piškot na indiánky

Na přípravu bufleru budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • ½ lžíce vody

Bufler na indiánky – postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na plech si připravíme pečící papír. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme zvlášť s 1/3 cukru a vodou do pěny.  Z bílků a 2/3 cukru vyšleháme pevný sníh a za stálého šlehání do něj postupně přidáme žloutkovou směs. Prosejeme mouku a opatrně ji vmícháme do připravené směsi. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme s ním na plechu kolečka o průměru 5-6 cm. Mezi kolečky necháváme rozestup. Buflery pečeme v předehřáté troubě 7-8 minut do lehce hnědé barvy.

Náplň na indiánky

Na přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 6 bílků
  • 280 g cukru moučka
  • 120 g vody
  • 2 lžíce řidšího jahodového džemu

Náplň na indiánky – postup

Nejprve začneme připravovat cukrový rozvar. Polovinu cukru dáme do hrnce s vodou, nemícháme. Směs zahřejeme na 115 stupňů Celsia. Pokud nemáme teploměr, můžeme použít tzv. bublinový test. Při správné teplotě, když do směsi ponoříme drátěné očko, měla by nám jít vyfouknout bublina jako z bublifuku.

Hned vyšleháme z bílků a zbytku cukru hustý sníh. Když máme hotovo, snížíme rychlost šlehače. Cukrový rozvar by teď měl při bublinovém testu udělat několik bublin za sebou. Cukrový rozvar tenkým proudem všleháváme do připraveného sněhu až téměř vychladne. Na závěr vmícháme džem. Hotovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na připravené buflery nastříkáme 4 vrstvy. Připravené indiánky necháme vychladnout v lednici.

Indiánek – závěrečná úprava

  • Na polevu budeme potřebovat 300 g kvalitní čokolády nebo oblíbené polevy, kterou rozpustíme ve vodní lázni.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme ji malým množstvím kakaového másla nebo ztuženého tuku.
  • Poleva by neměla být příliš horká.
  • Ideální je mít polevu ve vyšší, ne příliš široké nádobě, abychom mohli indiánky do polevy ponořit celé.
  • Bufler by měl zůstat čistý.
  • Vychladnuté indiánky držíme za bufler a obrácené špičkou dolů je namáčíme do polevy.
  • Rychle je otočíme zpět.
  • Indiánky postavíme na odkapávací mřížku a necháme vychladnout.
  • Hotové indiánky uchováváme v lednici.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…