Štědrovečerní večeře dříve a dnes

Štědrovečerní večeře dříve a dnes
08. 12. 2015

Vánoce a Štědrý večer jsou nejvýznamnější událostí každého roku pro mnoho lidí na světě. Vánoce nám připomínají narození Ježíše Krista. Jsou obestřeny mnoha pověrami, ať už křesťanskými, nebo pohanskými. České Vánoce jsou směsicí různých zvyků a tradic, které v sobě zahrnují prvky křesťanské liturgie, stejně jako pohanské zvyky, jejichž dodržování mělo lidem zajistit zdraví, peníze nebo štěstí po celý další rok.

České Vánoce vrcholí štědrovečerní večeří. Pojďme se společně podívat, jaké vánoční zvyky a tradice jsou spojeny se samotnou štědrovečerní večeří.

Čtěte také:

Tradiční vánoční zvyky a rituály - dodržujete je také?

Štědrovečerní večeře a vánoční zvyky

V minulosti, stejně jako dnes, se po celý Štědrý den drží půst. Podle tradice, kdo se postí až do večera, uvidí zlaté prasátko. Některé vánoční zvyky dovolovaly k obědu čočkovou polévku, neboť čočka měla zajistit příliv peněz v následujícím roce. Štědrovečerní večeře mohla začít až s východem první hvězdy na obloze, ne dříve. Už jen samotná příprava štědrovečerní tabule v sobě zahrnuje nespočet zvyklostí. Samotné vánoční zvyky se lišily kraj od kraje, ale v mnohém si také byly podobné.

Jak tedy vypadal stůl prostřený pro štědrovečerní večeři?

Vánoční ubrus na stole nebýval. První zmínky o vyšívaných vánočních ubrusech se objevují až ve 14. století, ale slavnostní ubrusy se až do 18. století používaly pouze v bohatých rodinách, nikoli na venkovech. Zato typická vánoční tradice je obmotání provazu nebo řetězu kolem všech nohou stolu. To mělo zajistit ochranu stáda ovcí před vlky, ochranu celého domova, ale také to, že celá rodina zůstane v následujícím roce pohromadě.

Na jednotlivé rohy stolu se dávaly dle vánoční tradice tyto věci – pecen chleba na jeden roh, aby rodina měla vždy co do úst, peníze na druhý roh, na třetí roh ošatka, na které bylo trochu od všeho, co se podařilo rodině vypěstovat na poli a na čtvrtý roh se dávala miska se zbytky pro slepice a další domácí zvířata.

Samotná štědrovečerní tabule byla prostřena tak, že se přidával jeden talíř navíc. Ten byl určen pro osamělého tuláka, který by náhodou zabloudil do domu, nebo jako vzpomínka na ty, co již u stolu s rodinou nemohou zasednout. Někdy se talíř navíc dával v případě, že by jinak byl počet lidí u stolu lichý. Dle pověry paní Smrt obcházela domy a sledovala, zda všude sedí u stolu sudý počet osob. Pokud ne, tak si během následujícího roku pro někoho přišla. S tím souvisí také další vánoční zvyk, že se od stolu během večeře nesmí odcházet. Kdo vstane od stolu, ten prý již příští rok ke štědrovečerní tabuli nezasedne. Proto musí být veškeré chody připraveny na stole, aby nemusela vstávat od stolu během štědrovečerní večeře ani hospodyně.

Mezi další vánoční zvyky patří to, že se pod talíře dávaly kapří šupinky, pokud byl k jídlu kapr. Kapří šupinka měla zajistit dostatek peněz. Šupinka se také dává dle tradic do peněženky, kde se nosí po celý rok.

Před zahájením samotné večeře se všichni, co sedí kolem stolu, společně pomodlí a věnují vzpomínku těm, kteří již u stolu sedět nemohou.

S východem první hvězdy již celá štědrovečerní tabule musela být připravena. Celá rodina zasedla ke stolu a mohlo se začít hodovat. Štědrovečerní stůl měl být vyjádřením hojnosti, proto byla štědrovečerní večeře vždy bohatá, a pokud to bylo možné, obsahovala několik chodů.

Štědrovečerní večeře a tradiční vánoční pokrmy

Jak jsme již naznačili, štědrovečerní večeře bývala vždy bohatá. Tradiční večeře začínala po modlitbě, a to symbolickým kouskem chleba nebo trochou hrachu, případně oplatkou s medem česnekem, která měla mít ochrannou moc. Dalším chodem bývala polévka, převážně z luštěnin, hub, až později bývala rybí. Hlavním chodem pak nebyla ryba, ale nejčastěji to byl vánoční kuba neboli vánoční hubník, což je zapečený nákyp připravený z krup a hub, dochucený cibulí a česnekem. Co se do vánočního kuby přidávalo, záviselo na tom, jakými surovinami rodina oplývala. Maso se ale velmi dlouho vůbec na Štědrý večer nejedlo. To vycházelo z církevního zákazu. Lidé si proto často dělali masovou hostinu již den před štědrým dnem, a to zejména na Moravě. Stejně tak se dlouho nesměly podávat ani alkoholické nápoje.

Představa o tom, jak vypadá štědrovečerní hostina, se v dnešní době výrazně liší od původních tradic. Dalším chodem mohly být i tradiční kaše z prosa, krup či hrachu. Jako pochoutka následovalo ovoce čerstvé, sušené, ale i vařené. Tradičními pamlsky byly jablka a ořechy. A co bylo téměř všude společné, byla vánočka, která se jedla nakonec po večeři spolu s ostatním napečeným cukrovím. K vánočce se tradičně pil čaj, punč, později i víno a pálenka.

Kapr a bramborový salát - česká vánoční tradice?

Kapr jako štědrovečerní chod nepatří mezi staré vánoční tradice. Proto kdo nemá ryby rád, nemusí se trápit tím, že nectí tradiční české Vánoce a může si místo kapra dát klidně např. tradiční vinnou klobásu. Kapr se totiž na vánočním stole začal objevovat až ve druhé polovině 19. století. Do té doby se rybí maso nejedlo vůbec nebo se kapr jedl pouze v bohatých rodinách či rybníkářských oblastech, protože kapr býval drahý. Mnohé rodiny jej nahrazovaly např. línem, sumcem, pstruhem a jinými sladkovodními rybami. Štědrovečerním jídlem se u nás kapr stal až počátkem 20. století, kdy bylo naopak jiného masa nedostatek a rybí maso, i kapři, začali být cenově dostupní.

Jak se vánoční kapr připravoval dle české vánoční tradice?

Vánoční kapr se původně upravoval „na černo“. Kapří maso se vařilo s  dalšími surovinami, jako s ořechy, švestkami, jablky, mandlemi, rozinkami, povidly apod. Tento pokrm se připravoval 3 dny. Dnešní smažený kapr se stal součástí vánoční tabule až mnohem později. Tato tradice přišla z rakouské kuchyně. Poprvé jej připravila M. D. Rettigová koncem 19. století.

A odkud se k nám dostal recept na tradiční vánoční bramborový salát?

Pravděpodobně přišel rovněž z Rakouska, neboť bramborový salát byl typickým jídlem pro bývalé Rakousko-Uhersko. Ovšem jiní říkají, že k nám přišel z Ruska. V Rusku se tento salát jí v rámci silvestrovských oslav. Každopádně se nejedná o původní český recept. Kapr s bramborovým salátem patří tedy mezi české vánoční tradice zhruba sto let a stále je velmi oblíben, i když v současné době se v mnoha rodinách dostávají ke slovu opět i další ryby, které nahrazují tradičního kapra. Lidé dnes často konzumují např. lososa, ale i filety z tresky nebo candáta. Na dnešní štědrovečerní stůl se pomalu dostávají i mořské ryby, které jsou u nás oblíbené.

A jak vypadá současná štědrovečerní hostina?

  • Dnešní hostina bývá zahájena aperitivem, a to dle chuti každého, nejčastěji to bývá vermut s plátkem citronu.
  • Předkrm, který by měl být malý, pikantní, měl by povzbudit chuť k jídlu, ale neměl by příliš strávníka zasytit. Vhodným studeným předkrmem je např. šunková rolka, kaviár, zvěřinová paštika apod.
  • Tradiční polévka, samozřejmě rybí, může být doplněna osmaženou houskou.
  • Hlavním chodem stále zůstává tradiční smažený kapr s bramborovým salátem. Příjemnou variantou může být např. i pečený kapr na másle s kořenovou zeleninou. Vinná klobása také patří k tradičním českým pokrmům pro ty, kdo nejedí ryby. Oblíbený je i smažený řízek.
  • Tradičním vánočním dezertem je jablečný závin či ořechový dortík. Jakýkoli moučník s jablky či ořechy navodí atmosféru pro ty správné české Vánoce.
  • Na samotný závěr večeře může přijít mísa s čerstvým ovocem, vánoční cukroví a v neposlední řadě tradiční vánočka. Sváteční menu můžeme zakončit šálkem dobré kávy.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…