Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech

Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech
21. 12. 2017

Vánoční svátky by měly být časem klidu, pohody a rodinných chvil. Říkáte si, že tak to možná vypadá v amerických filmech? Že vaše Vánoce často naopak doprovází spěch, shon a starosti s přípravami? Je opravdu lehké vánočním starostem propadnout, ale letos to tak být nemusí. Vyhněte se spěchu a nekonečným frontám v obchodech. Co můžete, to si nakupte s dostatečným předstihem, a to co musí být čerstvé – třeba domácí chléb – si upečte. Nemusíte být mistři v pečení, naše recepty zvládne opravdu každý.

Domácí chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb zvládne snad opravdu každý. Právě díky své jednoduchosti si získal velkou oblibu a recept v různých obměnách koluje internetem už pár let. Žádný kvásek, žádné hnětení – jen pár levných surovin, které dozajista najdete ve své spíži, a pár hodin čekání. Domácí chléb bez hnětení se peče v litinovém hrnci nebo v zapékací míse s pokličkou.

Čtěte také:

Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ½ hrnku vody
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1 a ½ lžičky soli

V míse smíchejte mouku, droždí a sůl a vše promíchejte. Přilijte vodu a rukou vypracujte lepkavou hmotu. Tu přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout. Ideální je nechat těsto v pokojové teplotě tedy asi v 21°C. Doba kynutí je 12-18 hodin – čím déle těsto kynout necháte, tím větší oka bude chleba mít.

Po uplynutí doby kynutí těsto dejte na poprášenou pracovní desku a rukama roztáhněte na větší obdélník. Výslednou placku přeložte tak, že všechny čtyři rohy ohnete do středu obdélníku. Nechte spočinout asi 15 minut.

Následně těsto zkuste zformovat do tvaru koule. Tato fáze je poměrně náročná, proto se nelekejte, když vám koule hned vytvarovat nepůjde. Kouli vložte přeloženou stranou dolů mezi dvě pomoučené utěrky a nechte ji další 2 hodiny odpočívat.

Troubu si asi půl hodiny před pečením předehřejte na 230°C a během této doby si v troubě ohřejte nádobu, ve které budete péct. Těsto následně rychle přesuňte do rozehřáté nádoby, přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Takto domácí chléb pečte asi 30 minut. Poté odkryjte a pečte dalších 15-30 minut bez pokličky, dokud chléb krásně nezezlátne.

Jednoduchý domácí chleba z trouby

Recept na domácí chleba z trouby je o něco těžší, ale nelekejte se – stále patří mezi jednodušší varianty domácích chlebů. Výhodou je podstatně menší doba kynutí a odpočívání těsta, domácí chleba z trouby proto můžete péct i na poslední chvíli.

  • 5 dkg čerstvých kvasnic
  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli s kmínem
  • 1 lžička cukr krystal

Nejprve si musíte vyrobit kvásek. Do mísy dejte asi 3 lžíce vlažné (spíš teplé než studené) vody, kvasnice a cukr. Všechny ingredience smíchejte, aby vznikla řídká kaše a na teplém místě nechte vykynout.

Do větší mísy vsypte mouku, sůl s kmínem, přidejte vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody. Z ingrediencí rukama nebo s pomocí stroje vypracujte těsto. Pokud bude hmota příliš řídká, můžete přidat trochu mouky.

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvořte z nich bochánky. Vložte je na vymazaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem, a ještě chvíli nechte kynout. Pak bochánky v předehřáté troubě pečte asi 10 minut. Pečení po deseti minutách přerušte a oba chleby potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou. Pokračujte v pečení asi dalších 30 minut do doby, než bude mít domácí chléb krásnou hnědou barvu.

Domácí housky

Pokud si na domácí chléb netroufnete nebo jen dáváte přednost křupavým houstičkám, určitě oceníte recept na domácí housky. Můžete si je připravit přesně podle vaší chuti – se solí, s mákem či sýrem.

  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 150 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 3 vejce + 1 vejce na potření

Nejprve si připravte kvásek – do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, trošku vlažného mléka a posypte moukou. Smíchejte a kvásek nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek hotový, přidejte do mísy zbytek mléka, mouky, olej, vejce a sůl a zpracujte těsto. Těsto jen lehce poprašte moukou a nechejte kynout na teplém místě další hodinu.

Poté těsto na pracovní desce nebo válu znovu zpracujte a rozdělte na malé kousky o průměru asi 4 cm. Tvarujte kuličky a rovnou je dávejte na plech s pečícím papírem. Kuličky nemusí být dokonalé, při pečení se samy zakulatí. Chcete-li vrchní stranu houstiček můžete naříznout do kříže. Před pečením ještě nechte housky asi 30 minut kynout.

Na závěr domácí housky potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí nebo mákem, sezamem, slunečnicovými semínky – cokoli máte rádi. Domácí housky pečte na 180°C asi 20 minut.

Domácí chléb se slunečnicovými semínky

Pokud dáváte přednost zdravějším variantám chleba se semínky, vyzkoušejte recept na jednoduchý domácí chleba z trouby se slunečnicovými semínky. Místo slunečnicových semínek můžete do těsta přidat semínka sezamová nebo dýňová.

  • 500 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek

V míse smíchejte mouku, vločky, sůl a sušené droždí. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr a přilijte ji do sypké směsi. Vypracujte těsto s pomocí hnětacího stroje. Těsto zpracovávejte asi 5 minut, než směs přestane lepit. Výsledné těsto poprašte moukou a nechte kynout v teple asi 30 minut. Poté přimíchejte slunečnicová semínka a bochánek přesuňte do sádlem vymazané formy. Nechte kynout dalších 15 minut a poté pečte na 200°C asi 30 minut.

Další recepty na domácí chléb najdete tady



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…