Vánoční recepty – jak chutnaly tradiční Vánoce našich předků?

Vánoční recepty – jak chutnaly tradiční Vánoce našich předků?
14. 12. 2017

Většina českých domácností na Štědrý den nedá dopustit na tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem. Ostatní vánoční recepty včetně štědrovečerní hostiny se už ale liší dům od domu. Do vánočního jídelníčku tak, jak ho znaly naše babičky, se postupně vkrádají novinky a opravdu tradiční vánoční recepty už nejsou tak běžné. Přečtěte si článek a zjistěte, jak tradiční Vánoce chutnaly našim předkům. Třeba načerpáte inspiraci pro obměnu vaší vlastní štědrovečerní hostiny.

Kapr na černo

Smažený kapr, jak ho známe dnes, je doménou až posledních desítek let, dříve tradiční Vánoce většinou provázel kapr na černo. Je to nejstarší dochovaný český recept na úpravu vánočního kapra, pochází z roku 1810 a jeho původní příprava trvala tři dny. Na rozdíl od houbového kuby se černá barva nasládlé omáčky získává díky povidlům a restované zelenině. Kapr na černo se dříve podával především s šiškami, ale můžete si ho dát s houskovým knedlíkem, lokšemi nebo brambory. Nelekněte se velkého množství surovin – kapr na černo patří mezi složitější vánoční recepty, ale výsledek vaší námahy bude stát za to. Kapr na černo si vás získá svou výraznou nasládlou kořeněnou chutí.

Čtěte také:

Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!

  • 6 porcí kapra
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • Směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
  • 2 kolečka citrónu
  • 205 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 20 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce nastrouhaného perníku

Nejprve si připravte všechny suroviny: nasolte kapra, nakrájejte cibulku najemno, nastrouhejte kořenovou zeleninu a pokrájejte sušené švestky a ořechy.

Poté rozehřejte v hrnci máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypejte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, kolečka citrónu a asi minutu na plameni opékejte. Následně přilejte ocet a ohřívejte, dokud se neodpaří. Celou směs zalijte vývarem (případně vodou) a zvolna vaříme asi 5 minut.

Do vroucí omáčky vložte plátky kapra a opatrně ho duste. Kapra občas otáčejte, ale buďte opatrní, může se začít rozpadat. Po asi 12-15 minutách rybu vyjměte z omáčky a přimíchejte do ní povidla a perník a nechejte dalších 10 minut povařit.

Sušené ovoce a ořechy mezitím zvlášť povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte a ovoce s ořechy i s vodou k ní přilijte. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji perníkem.

Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou.

Tradiční vánoční recepty (1)

Jáhelník

Staročeský jáhelník je oblíbenou pochoutkou, která provázela tradiční Vánoce našich prababiček. Jáhelník je sladký nákyp z jáhel a sušeného ovoce. Zařaďte ho mezi své vánoční recepty – je totiž nejen lehce stravitelný a výživný, ale především lahodný a také opravdu snadný na přípravu.

  • 200 g jáhlů
  • 700 ml mléka
  • 200 g sušených švestek případně jiné sušené ovoce
  • 3 vejce
  • 90 g cukr krupice nebo medu
  • 2 lžíce másla
  • Citrónová kůra
  • Špetka skořice
  • Špetka soli

Jáhly třikrát spařte horkou vodou a vsypte do studeného mléka. Pak postavte na plotnu, přidejte špetku soli a uvařte na kaši asi 20 minut. Švestky mezitím zalijte studenou vodou a nechte asi 30 minut bobtnat. Pak je sceďte a nakrájejte na kousky. Z cukrů a žloutků vyšlehejte pěnu a z bílků a špetky soli hustý sníh. Zchladlé jáhly promíchejte se žloutkovou hmotou, ochuťte skořicí a citrónovou kůrou, přimíchejte švestky a pak do směsi opatrně vmíchejte sníh. Pečte na 160 °C asi 55 minut. Před podáváním můžete jáhelník poklást kousky másla a poprášit moučkovým cukrem.

Krkonošský houbový kuba

Krkonošský houbový kuba se tradičně podával jako polední jídlo na Štědrý den, ale naši předkové ho jídávali i mimo období Vánoc. Někdy se krkonošský houbový kuba nazýval i „černý“ díky charakteristické barvě, kterou získal z hub. V každém kraji kubu upravovali lehce rozdílně – někde se do něj přidávalo sádlo nebo škvarky, mohl se vařit nebo zapékat. Máte-li rádi kombinaci hub a krup, zařaďte houbového kubu mezi vaše vánoční recepty už letos.

  • 500 g krup
  • 300 g sádla
  • 100 g cibule
  • 50 g sušených hub
  • 5 stroužků česneku
  • Máslo
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránka

Nejprve kroupy spařte vařící vodou, propláchněte, přidejte kousek sádla a uvařte je do měkka. Mezitím na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a sušené houby namočte do vody. Když jsou krupky měkké, slijte případnou přebytečnou vodu a přidejte k nim cibulku, houby a dochuťte solí, pepřem, utřeným česnekem a majoránkou. Směs poté vložte do pekáče vymazaného sádlem a pečte asi 30 minut na 180°C.

Tradiční vánoční recepty (3)

Pukance s mákem a medem

Pokud si vaše tradiční Vánoce nedokážete představit bez vánočky, můžete rovnou vyzkoušet další z tradičních českých receptů. Pukance jsou malé kynuté buchtičky posypané mákem, cukrem a přelité máslem a patřily mezi jednu z pochoutek na štědrovečerní tabuli. Vy si je ale můžete připravit třeba na snídani nebo k obědu.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 lžíce cukr moučka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • Citrónová kůra dle chuti
  • Rozinky dle chuti
  • Mléko
  • Mletý mák a cukr

Z mléka, droždí a trošky cukru nechte vzejít kvásek, který následně přilijte do mísy s moukou. Přidejte vlažné máslo a ostatní suroviny, zpracujte těsto a nechte kynout. Z vykynutého těsta tvořte malé buchtičky, které klaďte do pomaštěného pekáče. Potřete vejcem a pečte do zlatova. Ještě teplé je polijte hrnkem horkého mléka, rozpuštěným máslem a hojně posypte mletým mákem a cukrem nebo medem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…