Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!
29. 11. 2018

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky koření a dalším esencím. Kde se vzala a jaké jsou její variace?

Vánoční štola vznikla už ve 15. století 

Historie štoly sahá snad až k roku 1329, ale první zmínky o tradiční drážďanské vánoční štole jsou z Drážďan z roku 1474. Podle jejího tehdejšího německého názvu „Striezel“ (pletenec) se také jmenuje nejstarší německý vánoční trh – Dresdner Striezelmarkt. Přečtěte si, jak slaví Vánoce ve světě

Čtěte také:

Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Ta tradiční drážďanská štola je chráněna registrovanou známkou a toto označení se může používat jen pro štoly upečené v Drážďanech a okolí. Dnes už si to lze stěží představit, ale ze začátku byla štola spíše postní jídlo a použití másla a mléka při jejím pečení bylo zakázáno. Svolení k použití másla musel dát na konci 15. století sám papež.

Štola má tvarem připomínat Ježíška

Tvar štoly má připomínat Ježíška v zavinovačce. Podle tradice se vánoční štola nesmí nakrojit dříve než na Štědrý den po bohoslužbě, aby ochránila dům před neštěstím a nemocemi. Proč se peče štola 3 a více týdnů předem? Přečtěte si o českých vánočních tradicích

Cílem je, aby měla štola možnost natáhnout chuť a vůni ze všech vložených ingrediencí a byla tak výraznější. Podmínkou je uložit ji na chladném místě zabalenou do mikrotenového sáčku.

Vánoční štola má každoročně také svůj festival. Ten se pořádá (kde jinde než) v Drážďanech na druhou adventní neděli. Nejen, že zde můžete vidět a chutnat různé druhy a velikosti štol a koupit si je také domů, ale je připravený i bohatý program – součástí je třeba průvod nesoucí obrovskou štolu.

Druhy štol - kynutá, marcipánová, tvarohová

  • Jako každý recept, i štola se časem vyvíjela a vedle té tradiční má snad každá německá rodina tu svoji verzi, více či méně upravenou, považuje ji za tu nejlepší a dědí ji z generace na generaci.
  • Vedle klasické kynuté štoly tak existují třeba i štola tvarohová nebo plněná marcipánem či mákem, a také třeba kakaová štola. Poradíme vám, jak připravit nejlepší kynuté těsto.
  • V jakékoliv variantě se však vždy jedná o velmi kalorickou pochoutku, která je navíc vždy ještě za tepla bohatě potřená rozpuštěným máslem a obalená v moučkovém cukru, který na ní vytvoří cukrovou krustu.
  • Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, možná budete stát před rozhodnutím, jestli použít tradiční recept, nebo si štolu připravit v nějaké odlehčené verzi.

Tipy, jak na zdravější štolu

  • Běžně obsahuje štola kandované ovoce – to jistě můžete nahradit různými druhy sušeného ovoce, které je také dost sladké.
  • Sušené ovoce doporučujeme předem namočit v teplé vodě (a rozinky zkuste třeba namočit v rumu).
  • Hladkou bílou mouku můžete nahradit například moukou celozrnnou.
  • Nebo si prostě štolu připravte v tradiční variantě, dejte si malý kousek a zapomeňte na chvíli na špatné svědomí, jsou přece Vánoce a po všech přípravách si určitě odměnu zasloužíte.
  • Když si pak ještě zajdete i na svižnější procházku, můžete se odměnit dalším kouskem.

 Tradiční vánoční recepty (2)

Kynutá vánoční štola – recept

  • 1000 g hladká mouka
  • 2 kostky kvasnic
  • 100 g cukr krupice
  • 10 g sůl
  • 2 vejce
  • 125 ml mléko
  • 500 g másla (375 g na pečení a 125 g na potření)
  • 200 g rozinky
  • 100 ml rum
  • 100 g kandovaná citronová a pomerančová kůra
  • 200 g loupané mandle
  • moučkový cukr

Kynutá vánoční štola – postup

  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, mléko ohřejeme jen tak, aby bylo vlažné.
  2. Z navážených ingrediencí oddělíme 50 gramů mouky a 10 g cukru a přidáme je do vlažného mléka spolu s kvasnicemi – vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
  3. Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme cukr a sůl, sypké přísady promícháme a přidáme k nim vejce, nakrájené máslo a připravený kvásek.
  4. Všechny přísady zpracujeme dohromady do jednolitého těsta, které v míse pomoučíme, mísu zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
  5. Rozinky si můžeme předem namočit do rumu.
  6. Mandle nasekáme (můžeme použít lupínky), případně rozinky a kandovanou kůru také nakrájíme a vše vmícháme do vykynutého těsta.
  7. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě štoly), které přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  8. Z každého dílu část na delší straně rozválíme a rozválenou část přeložíme přes nerozválenou část a připravenou štolu necháme ještě dalších 30 minut kynout.
  9. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  10. Připravené štoly vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme nejprve 30 minut na 170 stupňů a poté ještě dopékáme 20 minut na 130 stupňů.
  11. Rozpustíme máslo a ještě horkou štolu jím po vytažení z trouby potřeme.
  12. Štoly důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
  13. Vychladlé vánoční štoly pořádně zabalíme do alobalu, aby se k nim nedostal vzduch, a uchováme v chladu.
  14. Po 3 týdnech bude vánoční štola krásně uleželá, vláčná a voňavá.

štola1

Tvarohová vánoční štola – recept

  • 250 g máslo
  • 500 g polohrubá mouka
  • 200 g cukr moučka
  • 100 g vlašské ořechy
  • 250 g měkký tvaroh
  • 50 g rozinky
  • 100 g kandované ovoce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce

Tvarohová vánoční štola – postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů.
  2. Máslo vytáhneme z lednice a necháme změknout.
  3. Ořechy nasekáme na malé kousky, rozinky a případně i větší kusy kandovaného ovoce rozkrojíme na menší kousky.
  4. Na válu smícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, pak přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce (jen si jedno necháme na potření), kandované ovoce, rozinky a rukama uhněteme vláčné těsto.
  5. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta silnější obdélník a jeho delší strany přeložíme směrem do středu (ne přes sebe).
  6. Na plech položíme pečící papír a štolu na něj přeneseme.
  7. Připravenou štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme ji do předehřáté trouby, kde ji pečeme dozlatova asi 45 minut (na konci špejlí nebo párátkem zkontrolujeme, zda je uvnitř upečená – hotová štola se na špejli nelepí).
  8. Upečenou štolu vyjmeme z trouby a ještě teplou pocukrujeme.
  9. Po vychladnutí štolu nakrájíme a podáváme nebo uchováváme v chladu (není nutné ji nechávat 3 týdny naležet).


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…