Nakládaný květák

Nakládaný květák



Nakládaný květák – postup přípravy

Vezmeme si květák a očistíme ho. Pořádně omyjeme, opereme a teprve potom ho můžeme nakrájet na menší kousky. Takto nakrájený ho necháme ve vodě předvařit do poloměkka. Vezmeme si sklenici, kterou jsme předem vyvařili a naskládáme do ní květák. Mezi jednotlivé kousky květáku vkládáme koření – černý pepř, nové koření a bobkový list. Množství si zvolíte sami podle vlastní chuti. Takto připravený květák zalijeme lákem, který si připravíme svařením vody, octa, cukru, soli a tablet sladidla Deko.

Sklenici uzavřeme a nyní ji musíme sterilovat. Ke sterilaci stačí běžný hrnec. Vložíme do něho utěrku, sklenice naskládáme na ni a zalijeme teplou vodou – 2 cm do výše sklenic. Přiklopíme pokličkou a zahříváme na požadovanou teplou 85°C. Po 25 minutách můžeme sklenice vyjmout. Dnem vzhůru je necháme vychladnout a poté je uložíme na chladné a temné místo. Nakládaný květák občas zkontrolujeme a poté si ho už jenom vychutnáváme, např. v salátu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.