Zapékané fazole
Zapékané fazole - postup přípravy
Zapékané fazole jsou skvělou obdobou klasických zapékaných brambor. Hlávku zelí rozkrájíme na kusy velké zhruba 5 cm a dáme je povařit ve větším množství vody cca 3 minuty, poté je scedíme a necháme okapat. Brambory uvaříme ve slupce tak, aby nebyli úplně měkké a nakrájíme je na silnější kolečka. Na hlubší pánvičce rozehřejeme polovinu másla, přidáme mouku, kterou zlehka osmahneme a přiléváme smetanu. Za stálého míchání zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme a opepříme a necháme odstát.
Na další pánvi rozpustíme lžíci másla na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme fazole i s nálevem a špetku chilli a necháme chvilku provařit. Do zapékací misky, kterou vytřeme zbylým máslem naklademe spařené listy zelí, na které rozprostřeme fazole. Na ně položíme plátky brambor, osolíme, opepříme a zalijeme smetanovou omáčkou.
Nakonec vše posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct. Zapékané fazole pečeme zhruba 25 minut.
Diskuse k článku
RE : Zapékané fazole