Hrušky

img

Léčivé účinky hrušek

Snižují krevní tlak a riziko infarktu

Pokud trpíme hypertenzí, hrušky nám pomůžou. Snižují totiž krevní tlak. Je to díky jejich diuretickým účinkům a zároveň díky tomu, že neobsahují žádný sodík, který by v těle zadržoval vodu. K snižování krevního tlaku pomáhá i vysoký obsah draslíku. Hrušky snižují také riziko infarktu, jiných onemocnění srdce a taky mozkové mrtvice. Abychom těchto účinků hrušek využili naplno, konzumujme je i se slupkou.

Lepší imunita a rychlejší hojení ran

Hrušky nám pomůžou bojovat proti zánětům. Je to díky jejich organickým kyselinám a taninům. Toto ovoce urychluje hojení ran a modřin. Hrušky mají také absorpční účinky. Zbavují naše tělo virů a celkově se nám s jejich konzumací zlepší imunita. Hrušky pomáhají obnovit hladinu minerálů v našem těle, mají totiž demineralizační účinky. Obsahují vyšší obsah bóru, který nám pomáhá k udržení vápníku v organismu.

Zdravější ledviny

Hrušky jsou výborné na fungování našich ledvin. Pokud trpíme selháváním ledvin anebo nefrózou, hrušky nám pomohou. To stejné platí i pro kardiální a ledvinový edém. Je to díky tomu, že obsahují draslík a naopak neobsahují žádný sodík.

Detoxikují a snižují riziko rakoviny

Hrušky snižují hladinu kyseliny močové a jiných dusíkatých látek, podporují totiž jejich vylučování. Proto jsou velmi vhodné také pro očistu těla, mají alkalizující účinky. V těle neutralizují nadbytečné kyseliny, které se do něj dostávají třeba nadměrnou konzumací masa. Antioxidant Quercetin, který hrušky obsahují, dokonce snižuje riziko výskytu rakoviny. Hrušky eliminují i riziko výskytu osteoporózy.

Vhodné i pro diabetiky

Sladkou chuť hrušek si můžou dopřát i diabetici. Toto ovoce sice obsahuje velký obsah sacharidů, ale většina z nich je fruktóza. Hrušky mají nízký glykemický index.

Proti zácpám a poruchám trávení

Skvělým pomocníkem jsou hrušky také při trávících obtížích. Jsou lehce stravitelné a velmi rychle se dostávají do tlustého střeva.  Bojují proti hnilobným procesům ve střevech, mají stahující účinek a působí i proti plynatosti střev v důsledku zánětu tlustého střeva. Bojují i proti poruchám trávení. Vláknina, kterou obsahují, je převážně tvořená ligninem. Ten má projímavé účinky, proto jsou hrušky užitečné, pokud trpíme zácpou

Věděli jste o hruškách?

  • Plané hrušky mají víc léčivých účinků, než hrušky ušlechtilé.
  • Kojenci by jako své první ovoce měli sníst právě hrušky. Je totiž nejmenší šance, že na ně budou mít alergickou reakci.
  • Existuje kolem 1500 odrůd hrušek.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…