Krůtí maso
14. 08. 2017
Krůtí maso a zdraví
Nejvíce tělu prospěšných látek se nachází v podkoží
Různé části krůty mají různé výživové hodnoty. Největší podíl masa na krůtě představují prsa, která mají vyvážený poměr bílkovin a tuku. Po odstranění kůže se z krůtích prsou stane ideální dietní potravina, jelikož většina tuku se ukládá právě v a těsně pod kůží.
- V tukových buňkách se nachází kyselina listová, která ovlivňuje hladinu oxidu dusnatého v těle, což působí na lepší průchodnost cév, rychlejší regeneraci svalů a větší výkonnost při zátěži.
- Zinek, který krůtí maso obsahuje, má blahodárný vliv na fyzický vývoj dospívajících, podporuje růst, imunitní systém a potenci.
- Krůtí maso také, díky vitamínu B, působí kladně na nervovou soustavu a zrychluje metabolismus.
- Vysoký obsah železa v krůtím masu je prevencí proti chudokrevnosti.
- Konzumace krůty může zlepšit kvalitu kostí, zejména díky obsaženém vápníku.
- Kromě nasycených mastných kyselin se v krůtím masu vyskytují i nenasycené mastné kyseliny, které tělu prospívají lépe.
Zajímavosti o krůtím mase
- Krůta má vyšší množství draslíku než sodíku, osolením se tento poměr změní, doporučuje se krůtu příliš nesolit.
- S množstvím sodíku, které tělo nezvládne zpracovat, odchází z organismu i vápník, což může vést až k řídnutí kostí.
- Divoce žijící krocani jsou mnohem menší než jejich domestikovaní příbuzní.
- Kvůli velké poptávce po mase se vyšlechtila tzv. širokoprsá krůta, u níž prsní sval tvoří až jednu třetinu celkové hmotnosti.
- Na krůtách se nachází až devět druhů masa, od prsou, stehen, krku, po malé dvě kuličky svaloviny pod páteří, které se považují za gurmánskou specialitu.
- Spořádání porce krůtího masa může mít uspávající účinky, díky obsaženému tryptofanu měnícího se v těle na serotonin, který léčí poruchy spánku.
- Ve středověku krůta představovala velmi oblíbené jídlo, na svatbě Viléma z Rožmberka se kromě jiného spořádalo až 450 kusů této drůbeže
- Pro výraznější chuť a šťavnatost krůtích prsou, zvolte naložení do marinády.
- Nejdietnější částí krůty jsou prsa bez kůže, ostatní části pečte na mřížce, přebytečný tuk z nich okape
Diskuse k článku
RE : Krůtí maso