Domácí chov krůt a skladování krůtího masa
Není neobvyklé, že při procházce po vesnici potkáte na sousedově zahradě hudrujícího krocana. Tato drůbež odolává díky své velikosti většině běžných predátorů, kteří decimují například slepice. I zahrada zůstane uchráněna od přílišného vyhrabávání kořínků, jelikož krůty vyhledávají spíše drobný hmyz nebo slimáky. Chovatel se za rok také dočká asi 80 vajec, která mají krémovou barvu a asi dvakrát větší velikost než slepičí. V kuchyni se používají na stejné úpravy. K porážce jsou vhodné samičky už mezi 15. a 16. týdnem věku a samci mezi 21. a 22. týdnem. Krůty běžně váží okolo devíti kilo a krocani dosahují váhy až dvaceti kilo. Maso mladých kusů ještě není příliš tučné a tuhé.
Skladování krůtího masa: Při nákupu myslete i na velikost trouby
Už v obchodě čeká na zákazníka důležitá volba: chlazené nebo mražené. Odborníci doporučují vždy kupovat maso co nejčerstvější. Chlazené maso si totiž v sobě uchovává masovou šťávu, která obsahuje minerály a látky vytvářející jedinečné senzorické vlastnosti. Samotný kus masa by měl mít růžovou barvu, našedlá značí brzké zkažení a příliš červená signalizuje přidaná chemická barviva. Zakoupené maso ihned uložte do spodního šuplíku lednice, abyste nekontaminovali masem ostatní potraviny. Pokud zvolíte mraženou variantu, počítejte s velmi dlouhou dobou rozmrazování. Přibližně tři hodiny připadají na 500 gramů hmoty masa. Urychlit se tento proces může pomocí studené vody, kterou však musíte často vyměňovat, aby se příliš nemnožily bakterie a nezhoršovala se kvalita masa.
Diskuse k článku
RE : Domácí chov krůt a skladování krůtího masa