Využití mléka v kuchyni
Mléko a mléčné výrobky jsou v kuchyni nenahraditelné, což ví každý dobrý kuchař či kuchařka. Spotřeba mléka ale u nás dlouhodobě klesá. Mnozí lékaři proto doporučují, abychom mléko více zařadili do svého jídelníčku, a to kvůli mnoha účinkům na zdraví. Existuje několik druhů mléka, které můžeme v kuchyni využít a oživit tak zdánlivě obyčejná jídla. Navíc odlišné druhy mléka mají také odlišné prospěšných účinků na lidské tělo.
Kokosové mléko – je bezlepkové (vhodné pro celiaky) a bezlaktózové (vhodné pro lidi s alergií na laktózu), eliminuje chutě na sladké, proto je vhodné při hubnutí. Zkuste přidat kokosové mléko do kuřecího kari s rýží nebo jej využijte při přípravě dortů
Mandlové mléko – lze ho lehce doma vyrobit z mandlí, které namočíme do vody, promixujeme a přidáme čistou vodu. Osladíme a mixujeme, až dokud nezačne pěnit a přecedíme přes plátno nebo síto. Mandlové mléko odkyseluje organismus, je vhodné pro diabetiky a hydratuje pokožku.
Sójové mléko - patří mezi nejznámější alternativu mléka. Stejně jako mandlové mléko má nízký obsah sacharidů a je vhodné pro diabetiky. Odstraňuje problémy se zácpou, je vyváženou, zdravou a čistou potravinou. Zkuste z něj udělat osvěžující mléčný koktejl s borůvkami, dejte jej do pudingu nebo krémové polévky.
Rýžové mléko – rostlinné mléko ideální pro lidi trpící alergií na sóju. Jeho chuť je lahodná a plná cenných živin. Lze jej vyrobit z uvařené rýže a dochutit vanilkovým extraktem. Takto jej můžete využít do smoothie nebo müsli. Vhodné je kvůli sladké chuti pro přípravu sladkých pokrmů.
Kravské mléko – je produktem krávy, které se pasterizuje, aby se zničily eventuálně přítomné choroboplodné zárodky. Podle úpravy rozlišujeme například kondenzované, syrové, homogenizované nebo zcela čerstvé. Můžete jej použít do omáček, krupičné či ovesné kaše, připravuje se z něj mnoho polévek, lze jej využít při pečení atd.
Kozí mléko – je podobné tomu kravskému, ale obsahuje více aminokyselin, vápníku i fosforu, enzymů i vitamínu A. Preventivně působí proti nádorovým onemocněním. Vyrábí se z něj chutné sýry, tvaroh nebo kojenecká a dětská výživa.
Diskuse k článku
RE : Využití mléka v kuchyni