Rýže
Léčivé účinky rýže
- Rýže obsahuje velké množství prospěšných sacharidů a kalorií, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku.
- Zdraví je rýže prospěšná proto, že obsahuje spoustu minerálních látek (fosfor, zinek, mangan, vápník) a vitamínů (nejvíce ze skupiny B a vitamín E).
- Rýže obsahuje glukan, který má pozitivní vliv na naši imunitu.
- Konzumace rýže pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů, také působí na zdraví pokožky.
- Zlepšuje trávení a využívá se k léčbě zácpy i mírných průjmů.
- Řadí se mezi nejméně alergenní potraviny, neobsahuje lepek.
- Hnědá rýže je zdravější, jelikož je neupravená a díky tomu má mnoho nutričních výhod – více vlákniny, vitamínů B i minerálních látek.
- Hnědá rýže funguje jako prevence proti rakovině a stimuluje neurotransmitery, čímž bojuje proti Alzheimerově chorobě.
Zajímavosti o rýži
Rýže má své využití nejen jako zdravá potravina, ale také se z ní vyrábí alkohol. Dá se totiž zkvasit a poté se z ní vyrábí alkoholické nápoje jako arak, víno nebo rýžové pivo. Z rýžové slámy se dokonce vyrábí cigaretový papír. Rýže se doporučuje jako častá příloha při redukci tělesné váhy a pro pročištění organismu. Důvodem je to, že obsahuje enzymy, které dokáží navázat škodlivé látky, které organismus následně vyloučí. Mnoho lidí ji i při posilování zahrnuje častěji do svého jídelníčku, protože slouží jako základ při budování svaloviny. Rýže je zdrojem rychlé energie, a proto se hodí po silovém tréninku. Rýže není pouze bílá nebo hnědá, jak ji nejčastěji známe, ale má mnoho barev. Může být dokonce červená, fialová nebo i černá.
Diskuse k článku
RE : Rýže