Využití rýže v kuchyni
Rýže je oblíbenou potravinou i v české kuchyni a lze z ní připravit mnoho pokrmů. Díky svým prospěšným účinkům na lidské tělo a zdraví by měla mít v naše jídelníčku své místo pravidelně. Na vaření není nikterak složitá. Stačí ji dát do vody a nechat cca 20 minut vařit. Přitom byste měli neustále kontrolovat, zda není již rozvařená. Přidat ji můžete do polévek i salátů, výborně bude chutnat například v kuřecím vývaru v podobě rýžových knedlíčků.
Rýži můžete uvařit jako hlavní jídlo nebo ji využít jako přílohu. Vynikající je jako hlavní jídlo italské rizoto, asijské kuřecí kung pao nebo mexický rýžový enchiladas. Jedná se o plněnou pšeničnou tortillu s rýží, fazolemi a rajčatovou salsou. Rýži nemusíte upravovat vždy na slaný způsob, ale vynikající je také uvařená na sladko. Rýžová kaše s javorovým sirupem, rýžový pudink, rýžový nákyp se švestkami nebo rýžové suflé vám bude určitě chutnat.
V obchodech můžete najít také mnoho produktů z rýže, jako je rýžová mouka (ideální náhrada mouky pšeničné), rýžové otruby obsahující minerály, rýžový olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, rýžový škrob na zahuštění jídel nebo rýžové nápoje pro lidi s bezlepkovou dietou.
Diskuse k článku
RE : Využití rýže v kuchyni