Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Lilková pomazánka Pomazánky
04. 09. 2017

Lilková pomazánka

Ingredience
- +
  • lilek: 1 ks
  • česnek - stroužky: 2 ks
  • chilli paprička
  • olivový olej 
  • čerstvé bylinky 
  • sezamové semínko
  • citron
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Lilková pomazánka – recept

Lilek nakrájíme na kostky, osolíme a necháme asi 20 minut odležet, aby pustil vodu. Poté propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. na rozehřátém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme lilek a chilli a společně opečeme. Přimícháme bylinky, sezamová semínka a ochutíme čerstvě umletým pepřem a trochou soli.

Směs podusíme asi 10 - 15 minut, necháme vychladnout a rozmixujeme. Lilkovou pomazánku podáváme dobře vychlazenou s pečivem.

Lilková pomazánka nemusí být připravena z podušeného lilku – pokud dáváte přednost pečení, můžete celý lilek péct v troubě při 200 °C asi půl hodiny. Pečeme, dokud lilek není měkký, popraskaný a tmavý. Následně jej necháme vychladnout, rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dále postupujeme stejně, jako u původního receptu na lilkovou pomazánku.

Lilková pomazánka se při servírování můžeme dle chuti zakápnout citronem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

lilek-s-testovinami.jpg Pomazánky

Lilek s těstovinami

Těstoviny uvaříme, scedíme a zakápneme olivovým olejem. Lilek umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata rozpůlíme, chilli papričku nakrájíme na kolečka a česnek nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej,…

pomazanka-z-peceneho-lilku.jpg Pomazánky

Pomazánka z pečeného lilku

Lilek rozpůlíme, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a upečeme při teplotě 200 °C asi 30 - 40 minut doměkka. Necháme vychladnout. Dužinu rozmačkáme vidličkou. Máme-li mladý lilek, můžeme ho rozmačkat i…

lilkovy-salat.jpg Pomazánky

Lilkový salát

Lilky i se slupkou nakrájíme na proužky a z obou stran osolíme. Necháme asi 20 minut "vypotit", opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Lilky potřeme olivovým olejem a z obou stran je opečeme na rozehřátém…

zapeceny-lilek.jpg Pomazánky

Zapečený lilek

Neoloupaný lilek nakrájíme na kolečka silná přibližně 1 cm. Osolíme a necháme 20 minut vypotit. Opláchneme a osušíme. Rajčata, cibuli a bazalku nakrájíme nadrobno a smícháme s trochou oleje, soli a pepře.…

Doporučené recepty

Domácí bezinková limonáda

Nápoje: Domácí bezinková limonáda

Květy z bezinky vložíme do velké zavařovací sklenice nebo džbánu a zalijeme dvěma litry vody. Zakryjeme plátýnkem,…

Vepřové na žampionech

Hlavní jídla: Vepřové na žampionech

Vepřovou panenku v celku potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme lístky čerstvého tymiánu. Takto…

Bramborové krokety

Přílohy: Bramborové krokety

Brambory omyjeme, očistíme a dáme vařit ve slupce. Po uvaření je oloupeme, osolíme a prolisujeme do mísy. Necháme…

Polévka z červené řepy

Polévky: Polévka z červené řepy

Cibuli nakrájíme nadrobno, řepu, mrkev a brambory na kostičky. Na troše oleje necháme zpěnit cibuli, přidáme řepu…