Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Kroupové rizoto Hlavní jídla
22. 08. 2018

Kroupové rizoto

Ingredience
- +
  • kroupy: 200 g
  • žampiony: 100 g
  • mrkev: 1 ks
  • hrášek: 3  PL
  • cibule: 1 ks
  • česnek – stroužek: 1 ks
  • bílé víno: 200 ml
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • bobkový list
  • nové koření
  • petrželka

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Kroupové rizoto – recept

Do hrnce s vroucí osolenou vodou dáme kroupy s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření a vaříme doměkka cca 20 - 30 minut. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud místo vody použijeme zeleninový vývar.

Cibuli nakrájíme najemno, mrkev na nudličky, žampiony na plátky. Na pánvi nejprve na oleji a kousku másla zesklovatíme cibuli, pak přidáme mrkev, krátce ji orestujeme, dále žampiony, osolíme, opepříme, přidáme hrášek, majoránku a prolisovaný česnek a opět orestujeme. Poté vše podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří.

Kroupy scedíme a společně s nasekanou petrželkou přidáme k zelenině. Vše promícháme a případně dosolíme. Kroupové rizoto můžeme podávat jako přílohu ke kuřecímu masu či lososovi.

Žampiony můžeme nahradit sušenými houbami, které předem namočíme v horké vodě. Místo majoránky můžeme použít oregano nebo tymián. Kroupové rizoto můžeme také zjemnit několika lžícemi smetany.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

kroupovapolevkasezeleninou.jpg Hlavní jídla

Kroupová polévka se zeleninou

Slaninu opečeme v hrnci. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté vmícháme utřený česnek, bobkové listky, sušený tymín, majoránku a necháme asi 1 minutu rozvonět. Zalejeme horkým vývarem,…

kroupova-polevka-s-uzenym-masem.jpg Hlavní jídla

Kroupová polévka s uzeným masem

Uzené maso vložíme do studené vody společně s polovinou mrkve, petržele a celeru, celou cibulí, česnekem, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Sůl zatím nepřidáváme. Uzené maso je dostatečně slané, proto…

kroupy-jako-priloha.jpg Hlavní jídla

Kroupy jako příloha

Kroupy den předem propláchneme, namočíme do studené vody a vodu slijeme. Kroupy zalijeme osolenou vodou nebo zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut doměkka. Kroupy necháme v cedníku okapat…

kroupova-polevka-s-houbami.jpg Hlavní jídla

Kroupová polévka s houbami

Na troše oleje necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a orestujeme. Zalijeme vývarem, přisypeme kroupy a vaříme do poloměkka. Přidáme houby, prolisovaný…

Doporučené recepty

Kaše z červené čočky a dýně

Hlavní jídla: Kaše z červené čočky a dýně

Dýni vydlabeme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme na plech s pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme…

Plněné papriky v rajské omáčce

Hlavní jídla: Plněné papriky v rajské omáčce

Polovinu cibule nakrájíme nadrobno a na oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme rajčatové pyré, bobkový list, nové…

Polévka z pečeného květáku

Polévky: Polévka z pečeného květáku

Květák rozdělíme na růžičky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, promícháme a na plechu vyloženém…

Bramborové šišky s mákem

Hlavní jídla: Bramborové šišky s mákem

Brambory očistíme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme a přidáme…