Aktuálně pro vás máme 1708 receptů
$clanek['popis_obrazku'] Dezerty

Kynuté buchty

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 500 g
  • krupicový cukr: 50 g
  • vanilkový cukr: 20 g
  • mléko: 250 ml
  • máslo: 60 g
  • droždí: 20 g
  • vejce: 1 ks
  • žloutek: 1 ks
  • kůra z citronu: 1 ks
  • rum: 1 PL
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
  • moučkový cukr na posypání
  • Povidlová náplň:
  • švestková povidla: 200 g
  • rum dle chuti
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • Tvarohová náplň:
  • tvaroh: 200 g
  • rozinky: 10 g
  • žloutek: 1 ks
  • vanilkový cukr
  • cukr krystal nebo med na doslazení
  • kůra a šťáva z půlky citronu
  • rum dle chuti
  • Maková náplň:
  • mletý mák: 150 g
  • mléko: 300 ml
  • krystalový cukr: 60 g
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • rum dle chuti

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Kynuté buchty - recept

Kynuté buchty – recept

Droždí rozdrobíme a zalijeme přibližně polovinou vlaženého mléka. Přidáme lžičku cukru, důkladně promícháme a droždí necháme chvilku vzejít na teplém místě. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbytek vlahého mléka a zpracujeme hladké těsto. Správně vypracované těsto by se nemělo lepit na mísu. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň na dvojnásobnou velikost. Během kynutí těsto alespoň 2x promísíme.

Zatímco těsto kyne, připravíme si jednotlivé náplně. Na povidlovou náplň smícháme povidla s kořením a dle chuti doplníme rumem. Tvarohovou náplň vytvoříme tak, že smícháme tvaroh, žloutek, rozinky vanilkový cukr a citronovou kůru. Dosladíme dle chuti cukrem nebo medem a zakápneme šťávou z citronu. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu rumu. Maková náplň vznikne, když svaříme mléko s cukrem a kořením, přisypeme mák a dochutíme rumem. Makovou náplň poté odstavíme a necháme vychladnout.

Z vykynutého těsta vyválíme hada, kterého rozdělíme na jednotlivé porce. Z těsta tvarujeme placičky, naplníme libovolnou náplní a dobře je zabalíme. Kynuté buchty pak klademe na máslem nebo sádlem vymazaný pekáče jednu vedle druhé vždy spojem dolu. Jednotlivé buchty ještě před tím potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nám při pečení neslepily. Buchty necháme ještě zhruba 20 minut kynout v pekáči, poté je dáme do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova. Ještě horké kynuté buchty potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu. Před podáváním je ještě poprášíme moučkovým cukrem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

cuketova-buchta3.jpg Dezerty

Cuketová buchta a cuketový koláč na 5 způsobů - s tvarohem, ovocem či s čokoládou

Cuketová buchta s ovocem Tato cuketová buchta připomíná klasickou bublaninu, jen má přidanou hodnotu, a tou je cuketa. Na tento koláč můžete jednak…

Doporučené recepty

Citrónový sorbet

Dezerty: Citrónový sorbet

Citrony (ideálně v bio kvalitě) důkladně umyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme z nich šťávu. Na mírném ohni…

Houbová polévka ze sušených hub

Polévky: Houbová polévka ze sušených hub

Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo. Do hrnce vložíme cibuli, mrkev,…

Krémová dýňová polévka

Polévky: Krémová dýňová polévka

Rozpálíme pánev, na které rozehřejeme olej a orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou dužinu z dýně a…

Pórková pomazánka

Pomazánky: Pórková pomazánka

Pórek nakrájíme, smícháme s tvarohem a řeckým jogurtem, podle chuti osolíme. Pak dáme odležet na několik hodin do…