Pečená krůta s nádivkou
Ingredience
- celá krůta: 1 ks
- krůtí játra: 100 g
- housky (ideálně den staré): 4 ks
- mléko: 150 ml
- vejce: 2 ks
- máslo: 100 g
- cibule: 1 ks
- stroužek česneku: 2 ks
- pesto z medvědího česneku
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- tymián
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená krůta s nádivkou – recept
Krůtu očistíme a poté ji zvenku i uvnitř důkladně osolíme,opepříme a posypeme tymiánem. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Housky si pokrájíme na malé kousky a zalejeme mlékem. Játra očistíme, rozmixujeme nebo nadrobno pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo. Játra osmažíme na cibulce. Přidáme na kousky nakrájený česnek.
Ve velké míse smícháme housky s mlékem, játrovou směs, medvědí česnek, zbytek másla, žloutky, muškátový květ, sůl a pepř. Důkladně zpracujeme. Z bílků vyšleháme sníh a postupně zapracujeme do nádivky.
Krůtu naplníme nádivkou. Kůži přichytíme párátky, špejlí nebo sešijeme. Poté krůtu vložíme do pekáčku a dáme do rozehřáté trouby asi na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme krůtu dozlatova. Během pečení krůtu podléváme šťávou, případně horkou vodou a několikrát maso obrátíme.
Pečená krůta s nádivkou je slavnostní jídlo a skvěle chutná například s vařenými bramborami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.