Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Pečená krůta s nádivkou Hlavní jídla
12. 12. 2019

Pečená krůta s nádivkou

Ingredience
- +
  • celá krůta: 1 ks
  • krůtí játra: 100 g
  • housky (ideálně den staré): 4 ks
  • mléko: 150 ml
  • vejce: 2 ks
  • máslo: 100 g
  • cibule: 1 ks
  • stroužek česneku: 2 ks
  • pesto z medvědího česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • tymián

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Pečená krůta s nádivkou – recept

Krůtu očistíme a poté ji zvenku i uvnitř důkladně osolíme,opepříme a posypeme tymiánem. Troubu rozehřejeme na 200 °C.

Housky si pokrájíme na malé kousky a zalejeme mlékem. Játra očistíme, rozmixujeme nebo nadrobno pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo. Játra osmažíme na cibulce. Přidáme na kousky nakrájený česnek.

Ve velké míse smícháme housky s mlékem, játrovou směs, medvědí česnek, zbytek másla, žloutky, muškátový květ, sůl a pepř. Důkladně zpracujeme. Z bílků vyšleháme sníh a postupně zapracujeme do nádivky.

Krůtu naplníme nádivkou. Kůži přichytíme párátky, špejlí nebo sešijeme. Poté krůtu vložíme do pekáčku a dáme do rozehřáté trouby asi na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme krůtu dozlatova. Během pečení krůtu podléváme šťávou, případně horkou vodou a několikrát maso obrátíme. 

Pečená krůta s nádivkou je slavnostní jídlo a skvěle chutná například s vařenými bramborami. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pecena-kruta-se-zeleninou.jpg Hlavní jídla

Pečená krůta se zeleninou

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krůtu očistíme, osolíme, opepříme, dovnitř vložíme snítku rozmarýnu nebo tymiánu, dáme ji na pekáč, potřeme částí rozehřátého másla a dáme do trouby (krůtu pečeme zakrytou buď…

kruti-medailonky-na-medu.jpg Hlavní jídla

Krůtí medailonky na medu

Na pánvičce smícháme rozehřátý olej se sójovou omáčkou, medem, kari kořením, solí a pepřem dle chuti. Zamícháme, odstavíme ještě před varem a necháme vychladnout. Krůtí maso očistíme, vložíme do připravené a…

Doporučené recepty

Domácí tatarská omáčka

Ostatní: Domácí tatarská omáčka

Vejce se žloutkem, hořčicí a octem vyšleháme ponorným mixérem, po kapkách přidáváme olej, dokud majonéza…

Smoothie z červené řepy

Nápoje: Smoothie z červené řepy

Červenou řepu nakrájíme na kousky, z pomeranče a limetky vymačkáme šťávu, jablko zbavíme jadřince a nastrouháme.…

Srnčí guláš

Hlavní jídla: Srnčí guláš

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na oleji…

Špagety s mořskými plody

Hlavní jídla: Špagety s mořskými plody

Na pánvi zpěníme najemno nasekaný česnek, přidáme chobotničky a omyté krevety. Vše restujeme zhruba 5 minut. Poté…