![maso](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![luxusní](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![vegetarián](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![dietní](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![pro děti](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![raw](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![bezlepkové](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![vegan](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![rychlovky](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![těstoviny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![luštěniny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![bez laktózy](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![ryby](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![zvěřina](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![vnitřnosti](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![gril](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![hravé vaření](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![alkohol](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![zavařování](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![na imunitu](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![sladké](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![sladké bez cukru](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![domácí pekárna](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![parní hrnec](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![prasárny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Pečená krůta s nádivkou](/img/clanky/9b59f6598833db293bbda05e7d9953be/pecena-kruta-s-nadivkou.webp)
Pečená krůta s nádivkou
Ingredience
- celá krůta: 1 ks
- krůtí játra: 100 g
- housky (ideálně den staré): 4 ks
- mléko: 150 ml
- vejce: 2 ks
- máslo: 100 g
- cibule: 1 ks
- stroužek česneku: 2 ks
- pesto z medvědího česneku
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- tymián
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená krůta s nádivkou – recept
Krůtu očistíme a poté ji zvenku i uvnitř důkladně osolíme,opepříme a posypeme tymiánem. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Housky si pokrájíme na malé kousky a zalejeme mlékem. Játra očistíme, rozmixujeme nebo nadrobno pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo. Játra osmažíme na cibulce. Přidáme na kousky nakrájený česnek.
Ve velké míse smícháme housky s mlékem, játrovou směs, medvědí česnek, zbytek másla, žloutky, muškátový květ, sůl a pepř. Důkladně zpracujeme. Z bílků vyšleháme sníh a postupně zapracujeme do nádivky.
Krůtu naplníme nádivkou. Kůži přichytíme párátky, špejlí nebo sešijeme. Poté krůtu vložíme do pekáčku a dáme do rozehřáté trouby asi na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme krůtu dozlatova. Během pečení krůtu podléváme šťávou, případně horkou vodou a několikrát maso obrátíme.
Pečená krůta s nádivkou je slavnostní jídlo a skvěle chutná například s vařenými bramborami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.