Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Pečená krůta se zeleninou Hlavní jídla
23. 05. 2018

Pečená krůta se zeleninou

Ingredience
- +
  • Počet porcí závisí na velikosti krůty
  • krůta: 1 ks
  • máslo: asi 200 g
  • kuřecí vývar: asi 500 ml
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • kořenová zelenina
  • česnek
  • rozmarýn nebo tymián

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Pečená krůta se zeleninou – recept

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krůtu očistíme, osolíme, opepříme, dovnitř vložíme snítku rozmarýnu nebo tymiánu, dáme ji na pekáč, potřeme částí rozehřátého másla a dáme do trouby (krůtu pečeme zakrytou buď víkem pekáče nebo omaštěným alobalem). Po 15 minutách ji podlijeme vývarem a pečeme cca 3 hodiny podle velikosti – střídavě ji potíráme rozpuštěným máslem nebo výpekem a podléváme vývarem.

Brambory uvaříme do poloměkka a rozkrojíme na větší kusy (čtvrtiny až osminy podle velikosti brambor). Kořenovou zeleninu očistíme rozkrojíme na větší kusy, a také uvaříme téměř do měkka, česnek oloupeme. Brambory, kořenovou zeleninu a česnek přidáme ke krůtě a odkrytou krůtu dopečeme dozlatova.

Pečená krůta se podává vcelku na stůl jako slavnostní jídlo. Hostům odkrajujeme kousky z různých částí krůty – říká se, že na krůtě je maso až 9 různých chutí, a proto by bylo škoda nabídnout jen prsa či stehna.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pecena-kruta-s-nadivkou.jpg Hlavní jídla

Pečená krůta s nádivkou

Krůtu očistíme a poté ji zvenku i uvnitř důkladně osolíme,opepříme a posypeme tymiánem. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Housky si pokrájíme na malé kousky a zalejeme mlékem. Játra očistíme, rozmixujeme nebo…

kruti-medailonky-na-medu.jpg Hlavní jídla

Krůtí medailonky na medu

Na pánvičce smícháme rozehřátý olej se sójovou omáčkou, medem, kari kořením, solí a pepřem dle chuti. Zamícháme, odstavíme ještě před varem a necháme vychladnout. Krůtí maso očistíme, vložíme do připravené a…

Doporučené recepty

Maďarská fazolová polévka

Polévky: Maďarská fazolová polévka

Fazole namočíme den předem do studené vody a scedíme. Cibuli, slaninu, papriku, mrkev a petržel nakrájíme na…