Omyté ančovičky důkladně osušíme papírovou utěrkou. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme kořením na ryby. Obalíme v mouce a na rozpáleném oleji smažíme dozlatova. Smažené ančovičky podáváme se zeleninovým salátem nebo s pečivem.
Hovězí a vepřové mleté maso osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a petrželku, olivový olej a necháme 15 minut odležet. Utvoříme placky, které buď smažíme na troše oleje, nebo opékáme na grilu z obou stran dozlatova.
Najemno nakrájíme cibuli, kterou osmahneme na oleji. Přidáme na nudličky nakrájené maso a opečeme. Horkou vodou spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Fazole s kukuřicí necháme v sítu okapat. Nakrájíme zelené olivy a vše přidáme ke kuřecímu masu. Osolíme, opepříme,…
Máslo necháme změknout, dáme ho do mísy s cukrem a moukou a hněteme tak dlouho, až se začnou tvořit žmolky.
Drobenka na koláč bude zvláště voňavá, pokud do ni přidáme sáček vanilkového cukru nebo trochu…