Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem
22. 03. 2018

Stejně jako pomlázka, kraslice nebo třeba beránek k Velikonocím patří i mazanec. Sladký bochánek ovoněný kořením a ozdobený mandlemi by rozhodně neměl mezi svátečními jídly chybět. Tajemství jeho chuti tkví samozřejmě v ingrediencích, které stojí za to pečlivě vybrat, ale i v celém postupu přípravy. Díky tomu váš velikonoční mazanec bude chutnou ozdobou sváteční tabule.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta. Peče se na Velikonoce, tradičně na Bílou sobotu. A k velikonočním svátkům patří stejně jako vánočka k Vánocům. Dokonce také chutnají podobně – do těsta na mazanec se oproti tomu vánočkovému přidává více vajec a koření.

Čtěte také:

Velikonoční recepty

Pomazaný bochník s dlouhou tradicí

Velikonoční mazanec také patří k nejstarším druhům českého obřadního pečiva. Jak už bylo řečeno, pekl se v sobotu, aby byl připraven na Velikonoční neděli. Ráno s ním pak hospodyně chodily do kostela pro posvěcení, tedy svaté pomazání. Proto se tomuto pečivu říkalo svěceník, nebo také pomazanec. A od něj už je to kousek k dnešnímu pojmenování mazanec.

Mazancové těsto dříve a dnes

Těsto na velikonoční mazanec tradičně obsahovalo bílou mouku, droždí, vejce a koření – zejména hřebíček. Dnes v něm nechybí cukr, který byl dříve nahrazován sladkou smetanou nebo chyběl úplně. Ne všechny rodiny si ho totiž mohly dovolit, stejně jako další ingredience. Proto také vznikaly různé varianty i pro chudší domácnosti. Naopak v těch bohatších se do těsta přidávaly také rozinky a velikonoční mazanec se zdobil mandlemi.

Dnes se ve výběru surovin omezovat příliš nemusíme a pořídit ty správné ingredience nebývá problém. Při jejich vybírání si ale dejte záležet a snažte se používat nejlepší možné suroviny. Díky tomu bude váš velikonoční mazanec prostě skvělý.

Jak správně zadělat těsto na mazanec?

Základem úspěchu nejen mazance, ale kynutého těsta obecně, je kvásek. Aby se vám povedl, potřebujete čerstvé a kvalitní droždí. Rozdrobte ho do mléka, které si trošku přihřejte. Rozhodně ale nesmí být příliš horké, jinak by vám droždí zničilo, kvásek by se nepovedl a těsto pořádně nenakynulo. Potřeba je také kvalitní výběrová mouka. A pokud do těsta budete přidávat rozinky, nechte je předtím přes noc namočené v rumu. Uvidíte, jak díky tomu bude celý velikonoční mazanec voňavý a lahodný.

Velikonoční mazanec potřebuje čas a teplo

Nejen na kvalitě surovin však záleží. Důležitá je také správná příprava. Například je nezbytné, aby před samotným zaděláváním těsta měly všechny ingredience pokojovou teplotu. Proto si je nachystejte minimálně hodinu předem. Dostatek času věnujte i přípravě samotného těsta. Aby se velikonoční mazanec povedl, musí v klidu a v teple kynout minimálně 45 minut. Někdy se dokonce doporučuje těsto připravit už večer předem – aby mělo dost času nakynout. Pokud mazanci takto dopřejete, odmění vás krásnou vůní a lahodně jemnou a nadýchanou strukturou.

Při kynutí dbejte také na teplotu v kuchyni, která by měla být alespoň 25 °C. A pozor na průvan z otevřených dveří či oken. To všechno by mohlo kynutí zkazit a vaše velikonočního pečení by pak mohlo skončit zklamáním.

Velikonoční mazanec s křížem

Po vykynutí ještě nezapomeňte mazanec ostrým nožem nahoře naříznout do kříže. Kromě symboliky a připomínky oběti Ježíše Krista tím také zajistíte, že z bochánku bude při pečení dobře unikat přebytečná pára a mazanec vám tak nepopraská.

Ještě jedna rada na závěr – velikonoční mazanec nechte po upečení dobře vychladnout. Krájejte ho až když bude studený, jinak se vám srazí.

Tvarohový mazanec - recept

Receptů na velikonoční mazanec a různých variant a obměn existuje nepřeberné množství. Pokud jste ještě nenašli ten svůj ideální recept, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na tvarohový mazanec. Je ideální také pro všechny, kteří si netroufají na kynuté těsto anebo chtějí vyzkoušet něco nového. Tvarohový mazanec je jednoduchý na přípravu, po upečení vláčný a lahodný.

Velikonoční mazanec recept (2)

Ingredience na tvarohový mazanec:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu (polotučného)
  • 150 g másla
  • 200 g cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • vejce na potření
  • podle chuti hrst oloupaných mandlí a hrst rozinek

Jak na tvarohový mazanec?

V míse utřete tvaroh, změklé máslo, cukr a vejce dohladka, přidejte rum a promíchejte. Do směsi poté nasypte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do těsta přidejte také část mandlí (nasekaných na kousky) a rozinky. Přilijte mléko a vařečkou vypracujte těsto. Na pomoučeném vále z něj poté vytvarujte bochánek a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vršek tvarohového mazance potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbylými mandlemi. Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté a 200 °C, poté dopékejte dozlatova při teplotě 160 °C. Ke konci pečení je dobré mazanec přikrýt alobalem, aby se nespálil, ale přitom dobře propekl uvnitř. Pak už jen vytáhněte z trouby, nechte vychladnout, posypte jej moučkovým cukrem a lahodný tvarohový mazanec se může usadit na sváteční tabuli.

Ať už zvolíte recept jakýkoliv, stejně jako jiné pokrmy připravujte i velikonoční mazanec s láskou. A uvidíte, že se vám zaručeně povede!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…