Ovocné košíčky – Recept a klasický retro dezert, který můžete nazdobit podle svého vkusu
Ve vitríně cukráren vás ovocné košíčky jistě upoutají na první pohled. Je to jeden z mála zákusků, který vyniká svou barevností. Svým ovocným zdobením jakoby mezi hříšné sladkosti ani nepatřil. Nenechte se ale zmást, pořád je to sladkost, která svou prostopášnost jen skvěle maskuje. Jako jiné retro dezerty si i ovocné košíčky můžete připravit doma, a to dokonce v různých bezlepkových, bezlaktózových a jinak upravených variantách. My se ale dnes zaměříme na klasický recept na ovocné košíčky.
Ovocné košíčky – původ
Jako mnohé retro dezerty, má i ovocný košíček původ neznámý. Je lákavou alternativou ke všem čokoládovým a krémovým zákuskům. Možná chtěl autor přinést na stůl něco barevného, ovocného, a přitom stále sladkého a uspokojivého. Ač mohou ovocné košíčky působit „zdravým“ dojmem, dieta vás nečeká – vysoký obsah másla a přeci jen i cukru jej řadí mezi kalorické pochutiny. Zdraví jedinci si je mohou čas od času dopřát, nepodlehněte však dojmu, že jsou lehké a můžete jich sníst více než jiných laskomin.
Kolik je na světě lidí, tolik mohou mít ovocné košíčky chutí – základní recept na košíčky lze obměnit použitím různých typů mouky, ubráním nebo ponecháním množství cukru nebo přidáním dalších ingrediencí. I u pudingové náplně se chuť změní úpravou poměrů cukru či másla. Esteticky největší variabilitu vám zaručí použití různých druhů ovoce na ozdobení a ve finále se můžete rozhodnout, zda ovocné košíčky zakončíte želatinou či nikoliv.
Ovocné košíčky – recept
Na ovocné košíčky budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 žloutky
- špetku soli
Alternativně můžeme v receptu vyměnit část cukru za vanilkový cukr a/nebo přidat citronovou kůru.
Ovocné košíčky – postup
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky a k tomu nakrájíme změklé máslo. Rukama vypracujeme drobivé těsto dohladka. Pracujeme rychle. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici uležet cca 2 hodiny.
Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Připravíme si formičky na košíčky a po kouscích do nich vtlačíme těsto. Formičky nemusíme vymazávat, v těstě obsažené množství másla zajistí, že půjdou později dobře vyklopit. Formičky s těstem položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut. Hotové košíčky ještě teplé vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
Ovocné košíčky – náplň
Na náplň budeme potřebovat:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 50 g cukru krupice
- 100 g másla
Část cukru můžeme opět nahradit vanilkovým cukrem.
Z mléka, pudingového prášku a cukru uvaříme puding – bude hustší, než jsme zvyklí. Hotový puding necháme vychladnout, ale průběžně jej mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudingu všleháme studené máslo. Hotovou náplň uschováme v lednici.
Do vychladlých košíčků plníme náplň zdobícím sáčkem.
Ovocné košíčky – zdobení
Ovoce na košíčky můžeme použít čerstvé nebo kompotované. Klasická varianta používá kombinaci obojího – jistě se vám při pohledu na retro dezerty vybaví kousek kiwi, polovina hroznové kuličky, kousek kompotované broskve či ananasu, měsíček mandarinky a další. Ovocné košíčky krásně ozdobí i čerstvé jahody, borůvky, maliny, kousek pomeranče nebo třeba rybíz. Vhodné je použít alespoň jeden druh kyselejšího ovoce, které naruší sladkou chuť. Můžete ovoce vybírat podle sezóny nebo prostě podle chuti. Důležité je především kompotované ovoce nechat před použitím pořádně okapat a také u čerstvého ovoce si svou práci nenechte zničit unikající šťávou z ovoce.
Pokud se rozhodnete použít želatinu, připravte ji podle návodu a naneste mašlovačkou na hotové košíčky. Ty pak nechte vychladit v lednici nejméně dvě hodiny.
Diskuse k článku
RE : Ovocné košíčky – Recept a klasický retro dezert, který můžete nazdobit podle svého vkusu