Vyzkoušejte nejlepší recepty na jablečný a hruškový koláč 5x jinak
Sezóna jablek a hrušek je v plném proudu. Ze zahrady jsme sice už ovocné plody sklidili, to ale neznamená, že nemáme hrušek a jablek plný sklep nebo komoru. Výborná jablka a hrušky teď navíc koupíte na každém rohu, a proto je skvělý čas ukázat si několik jednoduchých receptů na jablečný a hruškový koláč, které zvládne každý.
Jaké ovoce na koláč vybírat?
Věděli jste, že dovážená jablka se stříkají až 15x ročně? Patnáctkrát, to je obrovské číslo a také ohromná dávka pesticidů, kterou do sebe jen tak mimochodem cpeme. Nejvíce škodlivých látek se pak nachází v samotné jablečné slupce, která ale zároveň v běžném stavu obsahuje nejvíce vlákniny a vitamínů. Loupat stříkaná jablka se příliš nevyplatí, neboť přijdeme jak o většinu jablka, tak o vitamíny. Jaké je tedy řešení?
Kupujte výhradně česká jablka a hrušky, ideálně z farmářských trhů nebo z menších obchodů. Kromě toho že uděláte pro zdraví vaší rodiny to nejlepší, také podpoříte domácí lokální pěstitele a jejich produkci. Vyzkoušejte také další recepty z jablek.
JABLEČNÝ KOLÁČ 3X JINAK
Připravili jsme pro vás 3 různé recepty na jablečný koláč, všechny jsou snadné a podle našeho návodu je jistě zvládnete. Tak pojďme na to.
Jablečný koláč s tvarohem
Jablečný koláč s tvarohem má podobný základ na těsto jako hraběnčiny řezy. Liší se pouze náplní. Jeden víkend tak můžete vyzkoušet jednu variantu, příští druhou a uvidíte, který koláč vám zachutná více.
Ingredience na těsto
- 330 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 150 g tuku na pečení
- 3 žloutky
- pečicí prášek
Ingredience na náplň:
- 1 kg jablek
- skořice
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 2 vejce
- 2 vanilkové cukry
- nastrouhaná citrónová kůra
Jablečný koláč s tvarohem - postup
Žloutky si vyšleháme s cukrem a tukem na pečení do hladké pěny. Poté přidáme mouku, kypřicí prášek a zpracujeme těsto. Třetinu hotového těsta odebereme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku. Zbytek těsta napěchujeme prsty do vymazaného pekáčku.
Poté si připravíme jablečnou náplň. Jablka si očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky a smícháme se skořicí. Rovnoměrně naskládáme na těsto. Poté si vytvoříme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme tvaroh s vejci, pudinkovým práškem, cukrem a citrónovou kůrou. Nalijeme na jablka. Koláč zakončíme drobenkou z těsta, které vyndáme z mrazáku a nastrouháme na koláč.
Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 45 minut. Koláč hlídáme, aby vršek moc nezhnědl.
Hraběnčiny řezy
V Česku se jedná o možná vůbec nejoblíbenější recept na jablečný koláč. Základ tvoří drobenkové těsto s pořádnou dávkou náplně, s bílkovým čepcem a s drobenkovou posypkou.
Ingredience na těsto
- 330 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 150 g tuku na pečení
- 3 žloutky
- pečicí prášek
Ingredience na náplň:
- 1 kg jablek
- skořice
- 50 - 70 g cukru krystal
Bílková čepice:
- 3 bílky
- 65 g cukru krystal
- špetka soli
Hraběnčiny řezy - postup
Nejprve si oddělíme vejce, žloutky použijeme na těsto, bílky si dáme stranou. Žloutky si vyšleháme s cukrem a tukem na pečení do hladké pěny. Poté přidáme mouku, kypřicí prášek a zpracujeme těsto. Třetinu hotového těsta odebereme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku. Zbytek těsta napěchujeme prsty do vymazaného pekáčku.
Mezitím si vytvoříme náplň. Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme skořici podle chuti a maximálně 70 gramů cukru. Náplň navršíme na těsto a nakonec si vyrobíme bílkovou čepici. Bílky vyšleháme s cukrem a špetkou soli a na koláč navršíme rovnoměrně bílkovou čepici. Koláč zakončíme drobenkou, kterou vyjmeme z mrazáku a nastrouháme nahrubo na vršek koláče.
Jablečný koláč pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud by vršek koláče příliš zlátnul, zakryjeme ho alobalem. Krájíme po vychladnutí.
Jablečný koláč (americký)
Jablečný koláč na americký způsob je až notoricky známý recept. Základem je křehké těsto s velkým množstvím jablečné náplně. Zpracovat křehké těsto může být pro někoho trošku složitější, s trochou cviku to ale jistě zvládne každý.
Ingredience na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g vychlazeného másla
- 50 ml mléka
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- 900 g jablek
- 60 g cukru krystal
- 2 lžičky skořice
- 50 g rozinek
- cukr krystal
- 2 vejce
Jablečný koláč (americký) - postup
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, vychlazené máslo nakrájené na kostičky a mléko. Začneme pomalu zpracovávat těsto, pokud máme robota, použijeme ho. Těsto musí být krásně hladké, chvíli to proto zabere. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka si očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V míse promícháme s třtinovým cukrem, skořicí a rozinkami. Křehké těsto si poté rozdělíme na dvě poloviny. Jednu z nich přeneseme na pečicí papír a vyválíme na tenkou placku, kterou si přeneseme do vymazané koláčové formy. Uhladíme a přečnívající okraje dáme stranou.
Spodní část těsta si vysypeme lehce cukrem a poté už přidáme veškerou náplň. Koláč zakončíme druhou částí těsta, kterou si opět vyválíme na placku. Ze zbytku těsta můžeme vytvořit zdobení na jablečný koláč. Vršek koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a těsto na několika místech propícháme vidličkou. Pečeme na 150 až 160 stupňů asi 60 minut. Krájíme až po vychlazení a podáváme se šlehačkou.
Jak na nejlepší drobenku? Podívejte se na náš čtenářsky oblíbený článek!
HRUŠKOVÝ KOLÁČ 2X JINAK
Hruškové koláče jsou stejně skvělé jako jejich jableční sourozenci, a proto jsme pro vás připravili 2 snadné recepty.
Snadný hruškový koláč
Aby byl hruškový koláč výtečný, nemusí jeho příprava nutně zabrat hodiny. Tento koláč zvládnete do 20 minut a hodí se tak například pro situace, kdy vás přepadne nečekaná návštěva.
Ingredience:
- 1x listové těsto
- 6 - 8 hrušek (podle velikosti)
- cukr krystal
- meruňková marmeláda
- žloutek
Snadný hruškový koláč - postup
Listové těsto si vyválejte do koláčové formy a okraje zahněte. Hrušky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Koláč s nimi tence poklaďte a posypejte cukrem. Okraje potřete žloutkem a koláč dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut. Ihned po vytažení z trouby ho pomažte meruňkovou marmeládou a podávejte ještě teplý. Výborný je se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Kynutý hruškový koláč
Kynutý hruškový koláč je výborný a poměrně snadný recept. Základem je kynuté těsto, ke kterému posléze už jen přidáme tvarohovou náplň a nakrájené hrušky.
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 60 g cukru
Ingredience na náplň:
- 250 g tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 500 g tvarohu
- 50 g vlašských ořechů
- skořice
- cukr krystal
Kynutý hruškový koláč - postup
Z trošky vlažného mléka, cukru a kvasnic si necháme vzejít na teplém místě kvásek. Mouku si prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho kynout alespoň 45 minut na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
Tvaroh si smícháme s pudinkovým práškem, moučkovým cukrem a dáme stranou. Hrušky si očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vlašské ořechy si umeleme najemno.
Plech si vyložíme pečicím papírem a vykynuté těsto prsty roztáhneme buď do kulaté formy, jako je na obrázku, nebo do klasické obdélníkové podoby. Pomažeme rovnoměrně tvarohovou náplní, na ni poklademe nakrájené hrušky, posypeme skořicí, cukrem a navrch přidáme rozemleté vlašské ořechy. Hruškový koláč pečeme na 170 stupňů zhruba 20 minut.
Diskuse k článku
RE : Vyzkoušejte nejlepší recepty na jablečný a hruškový koláč 5x jinak