Vyzkoušejte nejlepší recepty na jablečný a hruškový koláč 5x jinak

Vyzkoušejte nejlepší recepty na jablečný a hruškový koláč 5x jinak
09. 11. 2017

Sezóna jablek a hrušek je v plném proudu. Ze zahrady jsme sice už ovocné plody sklidili, to ale neznamená, že nemáme hrušek a jablek plný sklep nebo komoru. Výborná jablka a hrušky teď navíc koupíte na každém rohu, a proto je skvělý čas ukázat si několik jednoduchých receptů na jablečný a hruškový koláč, které zvládne každý. 

Jaké ovoce na koláč vybírat?

Věděli jste, že dovážená jablka se stříkají až 15x ročně? Patnáctkrát, to je obrovské číslo a také ohromná dávka pesticidů, kterou do sebe jen tak mimochodem cpeme. Nejvíce škodlivých látek se pak nachází v samotné jablečné slupce, která ale zároveň v běžném stavu obsahuje nejvíce vlákniny a vitamínů. Loupat stříkaná jablka se příliš nevyplatí, neboť přijdeme jak o většinu jablka, tak o vitamíny. Jaké je tedy řešení?

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejlepší recepty na švestkový koláč 7x jinak

Kupujte výhradně česká jablka a hrušky, ideálně z farmářských trhů nebo z menších obchodů. Kromě toho že uděláte pro zdraví vaší rodiny to nejlepší, také podpoříte domácí lokální pěstitele a jejich produkci. Vyzkoušejte také další recepty z jablek

Jablka a hrušky (2)

JABLEČNÝ KOLÁČ 3X JINAK 

Připravili jsme pro vás 3 různé recepty na jablečný koláč, všechny jsou snadné a podle našeho návodu je jistě zvládnete. Tak pojďme na to. 

Jablečný koláč s tvarohem

Jablečný koláč s tvarohem má podobný základ na těsto jako hraběnčiny řezy. Liší se pouze náplní. Jeden víkend tak můžete vyzkoušet jednu variantu, příští druhou a uvidíte, který koláč vám zachutná více. 

Ingredience na těsto

  • 330 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 150 g tuku na pečení
  • 3 žloutky
  • pečicí prášek

Ingredience na náplň:

  • 1 kg jablek
  • skořice

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • nastrouhaná citrónová kůra

Jablečný koláč s tvarohem - postup

Žloutky si vyšleháme s cukrem a tukem na pečení do hladké pěny. Poté přidáme mouku, kypřicí prášek a zpracujeme těsto. Třetinu hotového těsta odebereme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku. Zbytek těsta napěchujeme prsty do vymazaného pekáčku. 

Poté si připravíme jablečnou náplň. Jablka si očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky a smícháme se skořicí. Rovnoměrně naskládáme na těsto. Poté si vytvoříme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme tvaroh s vejci, pudinkovým práškem, cukrem a citrónovou kůrou. Nalijeme na jablka. Koláč zakončíme drobenkou z těsta, které vyndáme z mrazáku a nastrouháme na koláč.

Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 45 minut. Koláč hlídáme, aby vršek moc nezhnědl. 

Hraběnčiny řezy

V Česku se jedná o možná vůbec nejoblíbenější recept na jablečný koláč. Základ tvoří drobenkové těsto s pořádnou dávkou náplně, s bílkovým čepcem a s drobenkovou posypkou.

Ingredience na těsto

  • 330 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 150 g tuku na pečení
  • 3 žloutky
  • pečicí prášek

Ingredience na náplň:

  • 1 kg jablek
  • skořice
  • 50 - 70 g cukru krystal

Bílková čepice:

  • 3 bílky
  • 65 g cukru krystal
  • špetka soli

Hraběnčiny řezy - postup

Nejprve si oddělíme vejce, žloutky použijeme na těsto, bílky si dáme stranou. Žloutky si vyšleháme s cukrem a tukem na pečení do hladké pěny. Poté přidáme mouku, kypřicí prášek a zpracujeme těsto. Třetinu hotového těsta odebereme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku. Zbytek těsta napěchujeme prsty do vymazaného pekáčku. 

Mezitím si vytvoříme náplň. Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme skořici podle chuti a maximálně 70 gramů cukru. Náplň navršíme na těsto a nakonec si vyrobíme bílkovou čepici. Bílky vyšleháme s cukrem a špetkou soli a na koláč navršíme rovnoměrně bílkovou čepici. Koláč zakončíme drobenkou, kterou vyjmeme z mrazáku a nastrouháme nahrubo na vršek koláče. 

Jablečný koláč pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud by vršek koláče příliš zlátnul, zakryjeme ho alobalem. Krájíme po vychladnutí. 

Jablečný koláč (2)

Jablečný koláč (americký)

Jablečný koláč na americký způsob je až notoricky známý recept. Základem je křehké těsto s velkým množstvím jablečné náplně. Zpracovat křehké těsto může být pro někoho trošku složitější, s trochou cviku to ale jistě zvládne každý. 

Ingredience na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g vychlazeného másla
  • 50 ml mléka
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 900 g jablek
  • 60 g cukru krystal
  • 2 lžičky skořice
  • 50 g rozinek
  • cukr krystal
  • 2 vejce

Jablečný koláč (americký) - postup

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, vychlazené máslo nakrájené na kostičky a mléko. Začneme pomalu zpracovávat těsto, pokud máme robota, použijeme ho. Těsto musí být krásně hladké, chvíli to proto zabere. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka si očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V míse promícháme s třtinovým cukrem, skořicí a rozinkami. Křehké těsto si poté rozdělíme na dvě poloviny. Jednu z nich přeneseme na pečicí papír a vyválíme na tenkou placku, kterou si přeneseme do vymazané koláčové formy. Uhladíme a přečnívající okraje dáme stranou.

Spodní část těsta si vysypeme lehce cukrem a poté už přidáme veškerou náplň. Koláč zakončíme druhou částí těsta, kterou si opět vyválíme na placku. Ze zbytku těsta můžeme vytvořit zdobení na jablečný koláč. Vršek koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a těsto na několika místech propícháme vidličkou. Pečeme na 150 až 160 stupňů asi 60 minut. Krájíme až po vychlazení a podáváme se šlehačkou. 

Jablečný koláč (1) 

Jak na nejlepší drobenku? Podívejte se na náš čtenářsky oblíbený článek!

HRUŠKOVÝ KOLÁČ 2X JINAK 

Hruškové koláče jsou stejně skvělé jako jejich jableční sourozenci, a proto jsme pro vás připravili 2 snadné recepty. 

Snadný hruškový koláč

Aby byl hruškový koláč výtečný, nemusí jeho příprava nutně zabrat hodiny. Tento koláč zvládnete do 20 minut a hodí se tak například pro situace, kdy vás přepadne nečekaná návštěva.

Ingredience:

  • 1x listové těsto 
  • 6 - 8 hrušek (podle velikosti)
  • cukr krystal
  • meruňková marmeláda
  • žloutek

Snadný hruškový koláč - postup

Listové těsto si vyválejte do koláčové formy a okraje zahněte. Hrušky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Koláč s nimi tence poklaďte a posypejte cukrem. Okraje potřete žloutkem a koláč dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut. Ihned po vytažení z trouby ho pomažte meruňkovou marmeládou a podávejte ještě teplý. Výborný je se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou. 

Kynutý hruškový koláč 

Kynutý hruškový koláč je výborný a poměrně snadný recept. Základem je kynuté těsto, ke kterému posléze už jen přidáme tvarohovou náplň a nakrájené hrušky. 

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 60 g cukru

Ingredience na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • 500 g tvarohu
  • 50 g vlašských ořechů
  • skořice
  • cukr krystal

Kynutý hruškový koláč - postup

Z trošky vlažného mléka, cukru a kvasnic si necháme vzejít na teplém místě kvásek. Mouku si prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho kynout alespoň 45 minut na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.

Tvaroh si smícháme s pudinkovým práškem, moučkovým cukrem a dáme stranou. Hrušky si očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vlašské ořechy si umeleme najemno. 

Plech si vyložíme pečicím papírem a vykynuté těsto prsty roztáhneme buď do kulaté formy, jako je na obrázku, nebo do klasické obdélníkové podoby. Pomažeme rovnoměrně tvarohovou náplní, na ni poklademe nakrájené hrušky, posypeme skořicí, cukrem a navrch přidáme rozemleté vlašské ořechy. Hruškový koláč pečeme na 170 stupňů zhruba 20 minut. 

 Hruškový koláč

Další recepty na hruškový koláč najdete v tomto článku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…