Využití cibule v kuchyni
15. 08. 2017
Existuje více odrůd cibule a každá se hodí na něco jiného. Kromě klasické cibule, jejíž mnohostranné využití všichni jistě dobře známe, jsou u nás nejpoužívanější tyto druhy:
- Šalotka si získává v kuchyni stále větší uplatnění díky své jemnější chuti. V obsahu minerálních látek a vitamínů je na tom podobně jako běžná cibule a použití je také stejné – pod maso, zeleninu nebo houby, dá se zapékat, grilovat, smažit, glazovat nebo sušená použít jako koření.
- Červená cibule je známá pro svou nasládlou chuť. Hodí se jak na tepelnou úpravu, tak i za syrova pro dochucení salátů.
- Bílá cibule patří opravdu mezi ty jemnější, může se proto použít i do studených jídel, například salátů. Při krájení bílé cibule neslzí oči, musíme si však dát pozor na několik vrstev slupky, která, kdybychom ji neodloupli, by zkazila celé jídlo.
- Jarní cibulka je vynikající pro dochucení salátů a pomazánek. Není štiplavá a přesto dodá studeným pokrmům výraznou chuť.
- Cibule perlovka patří mezi opravdové lahůdky. Pro svou krátkou trvanlivost je používána především pro zavařování. Jako chuťovka po jídle působí na lepší trávení.
Diskuse k článku
RE : Využití cibule v kuchyni