Výživové hodnoty fazolí
I malé množství fazolí nás díky vysokému obsahu sacharidů zasytí na dlouhou dobu. Na vaření fazolí nejde skoro nic pokazit, jednoduše tedy dostaneme do těla cenné bílkoviny, vitamíny a minerály.
Mezi vitamíny obsažené ve fazolích patří především vitamín B a C. Z minerálních látek jsou obsaženy zejména železo, vápník, draslík a mangan. Dále obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev, kyselinu listovou a karoten. Další nepostradatelné látky ve fazolích jsou kyselina pantotenová a niacin.
Nesmíme ale zapomenout na fazolové lusky. Ty jsou přímo studnou s omlazující vodou, neboť obsahují významný podíl nukleových kyselin a rostlinných bílkovin. Jsou složeny až z 90 % z vody a jejich energická hodnota se pohybuje pouze mezi 20 - 30 kcal, tudíž jsou velmi vhodné při snižování nebo udržení váhy. Najdeme v nich také sacharidy a bílkoviny.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty fazolí