Kuře na plechovce piva
Ingredience
- 1 středně velké kuře
- 1 plechovka piva
- sůl
- Na marinádu:
- 2 stroužky česneku
- černý pepř
- sušená cibule
- olivový olej
- chilli koření
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuře na plechovce piva – recept
Kuře omyjeme, zbavíme krku, drůbků a přebytečného tuku. Zevnitř i zvenku kuře důkladně osolíme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme marinádu z oleje, čerstvě namletého černého pepře, utřeného česneku, sušené cibule a chilli koření. Marinádu můžeme dle chuti doplnit medem, sójovou omáčkou nebo čerstvými bylinkami.
Kuře marinádou důkladně potřeme ze všech stran. Připravíme si plechovku s pivem, otevřeme ji a zhruba půlku obsahu odlijeme. Nožem uděláme do plechovky ve vrchní části další dva otvory, pivo pak během pečení lépe uniká z plechovky. Celé kuře následně na plechovku posadíme tak, že plechovka nebude téměř vidět. Kuře na plechovce piva postavíme na pekáč a dáme do trouby předehřáté zhruba na 180 °C. Kuře pečeme podle jeho velikosti do zlatova, během pečení můžeme potírat zbylou marinádou.
Po upečení kuře opatrně vytáhneme z trouby a plechovku odstraníme. Pivo se během pečení vypařuje a skvěle kuře ochutí. Vzniklou šťávu pak můžeme dle libosti dochutit, zjemnit smetanou nebo podávat beze změny. Kuře na plechovce podáváme ještě teplé s libovolnou přílohou. Jako příloha se skvěle hodí rýže, brambory nebo čerstvý chléb.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.